Matematik

Bestem stamfunktion.

10. maj 2011 af Paxulol (Slettet) - Niveau: B-niveau

Halløj derude.

Jeg sidder og skal finde en stamfunktionen til ligningen. Jeg er godt klar over integrations-delen. Men kommer i tvivl, når jeg også får oplyst et punkt, hvad pokker skal jeg gøre med det?

Hele opgaven er her:

En funktion er givet ved             f(x) = 3e^x + 4. (e = 2,718281828459)

a) Bestem den stamfunktion til f, hvis graf går gennem punktet (0,2) .

Tak for hjælpen! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Okay. Hvis du har integreret, så får du et udtryk + k. De beder her om den specifikke funktion, der går gennem (0,2). Dermed skal du bruge dit punkt til at beregne k.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man kan finde en stamfunktion til en funktion, ikke til en ligning.

Det er jo oplysningen om punktet, der benyttes til at fastlægge værdien af integrationskonstanten k i stamfunktionen.

Hvis F(x) er en stamfunktion til funktionen f(x), er F(x) + k også en stamfunktiion til f(x), hvor k er en konstant.


Svar #3
10. maj 2011 af Paxulol (Slettet)

  Af funktionen, ja :)

Jeg må indrømme, at jeg ikke rigtig kan gennemskue hvor jeg skal bruge punktet?

Skal jeg sætte det = med funktionen, og bede min lommeregner finde k, eller skal jeg sætte det ind på k's plads?

Oder was? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Når du har bestemt en stamfunktion på formen F(x) + k , benyttes oplysningen, at stamfunktionen skal gå gennem punktet (x0, y0) ved at F(x0) + k = y0


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Altså, se eksemplet her:

f(x) = x2 ⇒ f'(x) = 2x

f(x) = x2 + 2 ⇒ f'(x) = 2x

f(x) = x2 + 35 ⇒ f'(x) = 2x

f(x) = x2 + k ⇒ f'(x) = 2x

Som du kan se, har en enkelt funktion uendeligt mange stamfunktioner. I eksemplet kan k varieres i det uendelige, og den afledede vil stadig bare være f'(x) = 2x

Det de beder dig om i opgaven er, at beregne en specifik stamfunktion, dvs. de beder dig om at bestemme hvilken stamfunktion der går gennem dit punkt. Dvs. de beder dig om først at finde den uspecifikke stamfunktion, i eksemplet

f(x) = x2 + k

Og derefter beder de dig om at beregne k. Dette kan du gøre ud fra dit punkt. Sæt punktet ind på x og ys plads og isolér k.


Svar #6
10. maj 2011 af Paxulol (Slettet)

 Ahh, der er en lille pære der blinker nu. 

Tak for hjælpen begge 2! :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. marts 2012 af solsky (Slettet)

Hvordan integrerer du 3*e^x uden hjælpemidler?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. marts 2012 af mathon

@#7

               ∫ k·ex dx =   k·∫ ex dx = k·ex + k


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. marts 2012 af mathon

#8


@#7

               ∫ k·ex dx =   k·∫ ex dx = k·ex + C


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. januar 2015 af sneglesnegl (Slettet)

hvad er svaret så? :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. januar 2015 af mathon

                  F(x)=\int (3e^x+4)dx=3e^x+4x+k
  og
                  \small F(0)=3e^0+4\cdot 0+k=2

                                   3+k=2
                                   k=-1

Den stamfunktion til f, hvis graf går gennem punktet (0,2),
er:
                  F(x)=3e^x+4x-1
                    


Skriv et svar til: Bestem stamfunktion.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.