Fysik

Effekt af strygejern

12. maj 2011 af PabloK (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Jeg sidder lige med et fysik opgavesæt, og der er en opgave som volder mig lidt problemer. Håber nogen kan hjælpe:

Varmelegemet i et strygejern består af en spiralsnoet tråd med resistansen (60) Ω. En dag virker strygejernet ikke, og man konstaterer, at tråden er knækket og at det længste stykke har resistansen (50) Ω.

a. Hvor stor effekt optog strygejernet, før det gik i stykker?

b. Hvor stor effekt vil strygejernet optage, hvis vi reparerer det ved at erstatte varmelegemet med trådstykket på (50+x) Ω?

Jeg ville udemiddelbart mene at man skulle anvende formelen for effekt: P=U^2/R, men da vi ikke kender spændingsforskellen og kun resistansen kan vi jo ikke bruge den. 

Tak på forhånd

Pablo 
 


Svar #1
12. maj 2011 af PabloK (Slettet)

 Der skal ses bort fra x'et i "50+x" i opgave b. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. maj 2011 af mathon

                          U = 230 V


Svar #3
12. maj 2011 af PabloK (Slettet)

 Hvordan kan du se det ? :) Er den generelle spændingsforskel for strygejern 230 V eller hvordan skal det forstås? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. maj 2011 af mathon

                       Pfør = (230 V)2/ (60 Ω) = 681,7 W

                       Pefter = (230 V)2/ (50 Ω) = 1058 W

.

den tekniske vekselspændings effektivværdi er 230 V


Svar #5
12. maj 2011 af PabloK (Slettet)

Super, tusind tak. 


Svar #6
12. maj 2011 af PabloK (Slettet)

En sømpistol har en trykbeholder med atmosfærisk luft under 7,80 atmosfærers tryk.

Når et søm skal slås i, lader man luften trykke på et stempel med radius (2,50) cm.

a. Beregn kraften, der virker på stemplet.

Sømmet har et kvadratisk tværsnit med sidelængden 1,50 mm.

b. Hvor stort er sømmets maksimale tryk på det stykke træ, det slås ned i?

Den volder også lidt problemer. Håber du gider at hjælpe mig med den :)

Tak på forhånd 


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. maj 2011 af mathon

a)
                    7,80 atm = 790335 Pa = 79,0335 N/cm2

                    Fstempel = (79,0335 N/cm2) · (π·(2,50 cm)2) = 1551,82 N

b)

                    P = F/A = (1551,82 N) / (1,50 mm)2 = 689,7 N/mm2 = 6,897·108 Pa = 6806,78 atm


Skriv et svar til: Effekt af strygejern

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.