Matematik

Differentiel regning ln(x) funktion

17. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet) - Niveau: B-niveau

 En funktion f har forskriften f (x) = ln(x)  x + 5
a) Bestem definitionsmængden for . f

f'(x)=1/x -1

Dm(f)=Alle positive reelle tal


b) Gør rede for, at funktionen f har et maksimum.

f'(x)=1/x-1=0

x=1

--------------1-------------

 f'(x)  - ??     0   -

f(x)   ???         aftagende

Jeg er ikke sikker på hvordan jeg finder maksimum for ln funktion.. Altså logisk set må (1,f(1) være maksimum punktet, men hvordan finder jeg ud af om funktionen er voksende før nulpunktet... Hvis jeg plugger -1 ind i f'(x), så får jeg også et -. Hjælp tak...


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Vent lige lidt, mester. Din funktion ser lidt handicappet ud. Prøv lige at skrive den korrekt op. Hvad er ?


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis forskriften er

f(x) = ln(x) + x + 5

er den afledede f'(x) ikke korrekt. Måske det skal være f(x) = ln(x) -x +5 ?

a) Definitionsmængden er mængden af de x, for hvilke funktionsudtrykket har mening og kan beregnes. Her er det komponenten ln(x) , der spiller ind. For hvilke x er ln(x) defineret?

b) Bestem fortegnsvariationen for f'(x) på hver side af dens nulpunkt. Funktionen f(x) har et lokalt maksimum i x0 , hvis f'(x) omkring x0 har fotegnsvariationen + 0 - .


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. maj 2011 af AskTheAfghan

                          f(x) = ln(x) - x + 5      ⇔     f '(x) = (1/x) - 1

Fortegnsvariation for f '(x):           +          0               -
                                      x:  ___________4_____________
              Monotoni for f(x):     voksende     lok max      aftagende

[#4 Update: Har redigeret]


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

(Der blev korrigeret til det korrekte. Helt i orden nu).


Svar #5
17. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Jeg må have misforstået noget, for hvis man løser f'(x)=0 som theafghan har skrevet korrekt op, bliver x så ikke 1?

Hvis vi siger f(0)=-1 og f(2)=-1/2, hvordan kan der så eksistere ekstremer. Jeg har brugt solver på TI-CAS, og den siger f'(x)=0 er x=1...

Dm(f)=Alle positive reelle tal


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

DM ≠ 0       jo det er rigtigt. Tilhører alle positive reelle tal


Svar #7
17. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 Ja, men jeg har stadigvæk ikke forstået hvordan der kan være ekstremer når fortegnene før og efter nulpunktet er -


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. maj 2011 af AskTheAfghan

For at bestemme monotoniforholdene for funktionen, skal differentialfunktionen altid løses, når det er lige med 0. Ved hjælp af det, kan man f.eks finde koordinatens "toppunkt", når tangenthældning er lig med 0.

Hvis f(x) = ln(x) - x + 5 ...    er monotoniforholdet så: f '(x) = 0     ⇔    (1/x) - 1= 0    ⇔    x = -1

                Koordinatens toppunkt er dermed så (-1 ; f(-1)) = (-1 ; 4)

Voksende;     Vm(f):  ]-∞ ; 4]    ... og aftagende;    Vm(f):   [4 ; ∞[


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. maj 2011 af AskTheAfghan

#8     ..  Min fejl.. x = 1

                    så, (1 ; f(1) ) = (1 ; 4)


Svar #10
17. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

Tak for det TheAfghan :). Mener ikke ln(x) funktionen antager -∞ da den ikke er defineret der. Viser sig også når jeg tegner den på lommeregneren og tracer den, så siger den undefined ved minus.

Metoden med de forskellige fortegn ved nulpunktets omegn kan man ikke bruge her?

Når jeg indsætte et kalder mindre end nulpunktet og større end nulpunktet får jeg det samme fortegn, nemlig minus. Er der en speciel regel for ln(x) funktioner eller hvordan. Hvor går det galt for mig.


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er fortegnsvariationen for f'(x) = (1/x) -1 , der skal undersøges. Man finder f'(x) = 0 ⇒ x = 1, og f'(1/2) = 1 > 0 , og f'(2) = -1/2 < 0, så fortegnsvariationen for f'(x) omkring x = 1 er + 0 - , dvs der er (lokalt) maksimum for x = 1. Dette er også et globalt maksimum. Værdimængden for funktionen f(x) er Vm(f) = ]-∞ ; 4] , ikke som angivet i #8 .


Skriv et svar til: Differentiel regning ln(x) funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.