Matematik

Eksponentielle funktioner

19. maj 2011 af yaali (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Heeyy..

Jeg sider her med en af mine eksamenspørgesmål, og har svært ved at løse den.. som er :

Gør rede for den eksponentielle vækstmodel , gerne i tilknytning til rentesregning eller et andet eksempel. 10-talslogaritmefunktionen, tallet e. Differentiation af eksponentialfunktionen . Giv eksempler på hvordan eksponentiel udvikling.

Håber på at i kan hjælpe så er i meegaa søde..


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2011 af mette48 (Slettet)

Du bliver vist nød til at finde ud af, hvad de forskellige udtryk i teksten dækker,

Det betyder at du skal læse grundigt i din bog og sikre dig at du forstår det du læser.


Svar #2
19. maj 2011 af yaali (Slettet)

  Heey igen..

Kan jeg godt sige føglende:

Først vil jeg kort fortælle, om en ekspoentielle founktion. Den har en forskiften som er : y=b*a^x

Hvis a>1 er funktionen voksende

Hvis 0<a<1 er funktionen aftagende

Hvor vi forudsætter altid at a er større end 0, b større end 0 og a ikke er =1

Hvor hvis nu ser på en voksende funktion, hvor a er større end 1, så er det kendetegnet af en eksponetielle væskt, hvor y værdien altid vokser med en fast procent, foe hver gang vi lader x vokse med 1. Dvs. den går 1 hen af x-aksen.

Eksponentiel vækst kan også udtrykkes ved funktionen f (x) = b ⋅ a x , hvor a og b er positive og a ≠ 1 . Begrebet eksponentiel vækst bruges ofte til at beskrive udvikling af økonomi og bestande så som
jordens befolkning.
Eksponentiel vækst forekommer, når man hver termin (et valgt tidsrum) har en fast procentvis vækst, og tilvæksten bliver lagt til ved udgangen af hver termin. Dette er det kendte ”rente og rente-rente-princip” Den kendte renteformel, der her udelades, har blot fået udseendet
f (x) = b ⋅ a x hvor:
x er antal terminer, b er begyndelsesværdien og a er fremskrivningsfaktoren.

Fremskrivningsfaktoren findes ved a = r + 1, hvilket vil sige at r = a – 1. Tallet r kaldes vækstraten og er netop den faste procentvise vækst. Udefra denne formel kan jeg beregne hvordan en størrelse vokser eller aftager som funktion af tiden.

Derefter kan jeg give et eksempel.. Er det en måde at besvare den første del af spørgesmålet ??


Skriv et svar til: Eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.