Matematik

Bestem centrum og radius for en cirkel

20. maj 2011 af bluesboy (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem centrum og radius for en cirkel bestemt ved:
2x2 - 4x + 2y2 + 4y = 14 

Nogle der kan hjælpe? Ligningen skal omskrives ved jeg, men er ikke klar over hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2011 af AMelev

Først skal du dividere med 2 på begge sider.

Så omskriver du til (x-a)2 + (y-b)2 = r2, ved at benytte kvadratsætning og lægge et passende tal til på begge sider. Find et eksempel i din bog.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2011 af cathi (Slettet)

"


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2011 af bolina (Slettet)

Først er det nemmest at forkorte hele smøren ved at dividere med to:

x^2-2+y^2+2y=7

Du bruger kvadratsætningerne, hvor du lægger nogle tal til i hver parantes. De tal skal også lægges til på højre side så du får:

(x-1)^2 + (y+1)^2 = 7 + 1 +1 = 9

Centrum er: (1,-1) og radius er kvadratroden af 9, dvs. 3

:)


Svar #4
20. maj 2011 af bluesboy (Slettet)

tak for hjælpen.


Svar #5
20. maj 2011 af bluesboy (Slettet)

 Nu har jeg så en anden opgave der omhandler det præcis det samme, som jeg ikke kan få til at passe selvom jeg gør det overstående:

x2 - 8x + y2 + 2y = 8

Jeg forkorter med 2 så jeg får: x- 4 + y+ 1 = 4 

(x - 4)2 + (y -+1)2 = 4 + 16 +1 = 21

Centrum : (4,-1) og radius er √21   ..

MEN min facit liste får radius til at være 5? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. maj 2011 af bolina (Slettet)

Her skal du ikke forkorte med to. Ideen med at dividere alle led med to var at der ikke stod noget tal ganget med x^2 og y^2.
Men i denne opgave står x^2 og y^2 uden nogen konstant foran, så du skal ikke forkorte.
 

Prøv igen :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2011 af mathon

     2x2 - 4x + 2y2 + 4y = 14

     x2 - 2x + y2 + 2y = 7

og
                          x2 - 2x = (x-1)2 - 1         

                          y2 + 2y = (y+1)2 - 1
hvoraf

     (x-1)2 - 1 + (y+1)2 - 1 = 7

     (x-1)2 + (y+1)2 = 9

     (x-1)2 + (y-(-1))2 = 32
 


Skriv et svar til: Bestem centrum og radius for en cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.