Matematik

Er funktionen løsning til differentialligningen ?

21. maj 2011 af Jauernik (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej people.

Her er en opgave, som jeg ikke ved hvor jeg skal tage fat.

Undersøg om funktionen f(x) = 3x3 + 4x2 – 5x + 6 er en løsning til differentialligningen x * y’ -3y + 4x2 – 10x + 18 = 0 .

Hvor starter man henne i opgaven? Og hvad skal jeg gøre for at finde ud af det ? hvis jeg ikke må bruge min grafregner ?

Det er altså flere opgaver af den her slags, så vil altså virkelig gerne lære fremgangsmåden til at finde ud af hvordan man løser en opgave af denne slags. Så hvis vi kan tage det trin for trin vil det være dejligt.

 - Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

Differentier f(x)  og sæt den ind i differentialligningen   x * y’ -3y + 4x2 – 10x + 18 = 0 .        på y' plads. Sæt f(x) ind på y's plads i differentialligningen. gang ud og sæt lig med 0 og du får en tredjegradsligning. Den løser du med hensyn til x i et CAS-værktøj.

f'(x) = y' = 9x2+8x+ 5 indsæt det udtryk  i differentialligningen x * y’ -3y + 4x2 – 10x + 18 = 0 Indsæt efterfølgende f(x) = y= 3x3 + 4x2 – 5x + 6


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. maj 2011 af peter lind

Du fin y' = f'(x) og sætter f(x) og f'(x) ind på y og y' 's plads i differentialligningen. Hvis resultatet bliver 0 er det en løsning ellers ikke


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2011 af peter lind

#1 Hvis du får en tredjegrads ligning ud af det er f(x) ikke en løsning. Resultatet skal være 0 for alle x


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

3# Nu har jeg ikke regnet opgaven igennnem. Men meget tyder på at første led når indsættelserne er foretaget kommer til at hedde 9x2*x = 9x3    


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. maj 2011 af peter lind

#4 fra det andet led får du så -3*3x3 = -9x3, som går fint ud mod de 9x3 fra første led


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. maj 2011 af AMelev

Jeg er ikke helt med - der er angiver C-niveau??????? Hvordan kommer differentiaalligninger ind her?

Det ER en løsning.

#1 f'(x) = y' = 9x2+8x+ 5 en forteggnssmutter (-5)


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. maj 2011 af Bluemoney (Slettet)

#1 

altså f(x) = 3x3 + 4x2 – 5x + 6      differentieret giver:     f'(x) = 9x2 + 8x - 5

og den sætter jeg ind på y's plads.

x * y’ -3y + 4x2 – 10x + 18 = 0

x * (9x2 + 8x - 5) -3y + 4x2 – 10x + 18 = 0     <=>     9x3 +12x2 -15x 3y + 18 = 0

hvad gør jeg så sagde du ? og jeg må ikke bruge CAS-værktøj til denne opgave.

#2 ved ikke helt hvad du vil have mig til når du skriver :" og sætter f(x) og f'(x) ind på y og y' 's plads i differentialligningen ", men er med på at det skal give 0 for at det er en løsning , skal jeg sætte ligningerne lig med hinanden ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. maj 2011 af peter lind

#7 Du skulle også sætte f(x) ind på y's plads altså

x*(9x2+8x-5) -3(3x3+4x2-5x+6) + 4x2-10x+8 = ...


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. maj 2011 af Bluemoney (Slettet)

 x * (9x2 + 8x - 5) -3(3x3 + 4x2 - 5x + 6) + 4x2 – 10x + 18 = 0
9x3+8x2 -5x -9x3 -12x2 + 15x -18 + 4x2 -10x + 18 = 0

noob man.... ! det gir' 0 haha cool (:

tak for det peter lind.

så funktionen f(x) er løsning til differentialligningen x * y' ......... ikke også ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. maj 2011 af mathon

    hvis
                 y = 3x3 + 4x2 – 5x + 6
    er
                 3y = 9x3 + 12x2 – 15x + 18
    og
                  y ' = 9x2 + 8x - 5

                 x·y ' = 9x3 + 8x2 - 5x
 
                 x·y ' - 3y = 9x3 + 8x2 - 5x - (9x3 + 12x2 – 15x + 18)  =  9x3 + 8x2 - 5x - 9x3 - 12x2 + 15x - 18 =

                                                                                                             -4x2 +10x  - 18
dvs
               x·y ' - 3y + 4x2 - 10x + 18 = 0

              


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. maj 2011 af Bluemoney (Slettet)

 #10 synes det ser meget indviklet ud når du ikke skriver nogen uddybende kommentar.

Men er mit forkert i #9 ? var ellers lige blevet glad for at det lykkedes for mig, eller har du bare uddybet at det er løsningen ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. maj 2011 af peter lind

#11 ved at vise at funktionen f(x) opfylder differentialligningen har du vist, at f(x) er en løsning


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. maj 2011 af Bluemoney (Slettet)

 okay tak (:


Skriv et svar til: Er funktionen løsning til differentialligningen ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.