Kemi

pH udregning ved tilsætning af syre

28. maj 2011 af Bjorken (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej alle, et lille spørgsmål ved udregning af noget syre+base: 

I en opløsning A af citrat, C6H5O7(^3-) som betegnes Cit(^3-), er koncentrationen af citrat 0,200 M og pH er 9,85. Denne vil man nu gerne omdanne til en puffer opløsning: 


Pufferopløsningen fremstilles ved at tilsætte 1,0 M saltsyre til 250 mL af opløsning A. Herved forløber følgende reaktionen:  
Cit(^3-) (aq) + H3O+ (aq) → HCit(^2-) (aq) + H2O(l)


e) Hvor stort et volumen 1,0 M saltsyre skal der tilsættes opløsning A, for at pH bliver 7,0?

Jeg kan simpelthen ikke gennemskue hvordan man skal gribe denne her an, og jeg ville sætte pris på noget hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2011 af mathon

brug pufferligningen

                                    nb/ns = 10pH - pKs


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. maj 2011 af mathon

       n(Cit3-) = (0,250 L) · (0,2 mol/L) 0 0,05 mol

                                stofmængde i mol:           n(Cit3-)           n(HCit2-)
                                start                                       0,05                    0
                                efter tilsætning                 0,05-x                    x  
 

                                               (0,05-x) / x  = 107,0 - 5,4 = 39,8107              x>0

       hvoraf

                                              x = 0,001225

      dvs
                                   VHCl·(0,1 mol/L) = 0,0012252 mol

                                   VHCl = (0,001225 mol) / (0,1 mol/L) = 0,012252 L ≈ 12,3 mL


Svar #3
28. maj 2011 af Bjorken (Slettet)

 Awesome, mange tak!  Mit problem var egentligt mest, at da der bliver spurgt om at _fremstille_ en pufferopløsning, tænkte jeg at man skulle bruge en af de simplere pH-formler. Men mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2011 af Lollermus (Slettet)

#2 Hej, kan godt være det er dumt - men kan virkelig ikke se hvor du får pKs værdien 5,4 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. maj 2011 af mathon

Citronsyre har tre pKs-værdier.
Det er pKs_3 =  pKs(HCit2-) = 5,4


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2011 af Lollermus (Slettet)

ok tak, men mener du så ikke 6,4?


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. maj 2011 af mathon

Nej


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. maj 2011 af Nannnnna (Slettet)

Hvis jeg slår pks-værdier for citronsyre op i databogen, står der: 3,13; 4,76; 6,40.

Så det må da være 6,4...


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. maj 2011 af Lollermus (Slettet)

#8 præcis


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. maj 2011 af mathon

           jeg har to kilder
                                   den ene anfører      pKs3 = 5,40
                                   den anden anfører  pKs3 = 6,40

med pKs3 = 6,40

#2

       n(Cit3-) = (0,250 L) · (0,2 mol/L) 0 0,05 mol

                                stofmængde i mol:           n(Cit3-)           n(HCit2-)
                                start                                       0,05                    0
                                efter tilsætning                  0,05-x                   x  
 

                                               (0,05-x) / x  = 107,0 - 6,4 = 3,98107             0<x<0,05

       hvoraf

                                              x = 0,010038

      dvs
                                   VHCl·(0,1 mol/L) = 0,010038 mol

                                   VHCl = (0,010038 mol) / (0,1 mol/L) = 0,10038 L ≈ 100,38 mL


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. maj 2011 af NejTilSvampe

 pks = 14 - pkb  , ikke sandt? 

pKb er opgivet som 7,6 så pks = 6,40

opslag er unødvendigt.


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. maj 2011 af NejTilSvampe

 #10 - hvorfor deler du med 0,1 mol/L , koncentrationen af HCL er 1,0 M .. jeg tror nu svaret er 10,04mL


Brugbart svar (1)

Svar #13
29. maj 2011 af mathon

det går sgu godt i dag  :-)

med pKs3 = 6,40

#2

       n(Cit3-) = (0,250 L) · (0,2 mol/L) 0 0,05 mol

                                stofmængde i mol:           n(Cit3-)           n(HCit2-)
                                start                                       0,05                    0
                                efter tilsætning                  0,05-x                   x  
 

                                               (0,05-x) / x  = 107,0 - 6,4 = 3,98107             0<x<0,05

       hvoraf

                                              x = 0,010038

      dvs
                                   VHCl·(0,1 mol/L) = 0,010038 mol

                                   VHCl = (0,010038 mol) / (1 mol/L) = 0,010038 L ≈ 10,0 mL


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. maj 2011 af NejTilSvampe

 du er tilgivet mathon ;-) 

vi er taknemmelige for din tid =)


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. april 2013 af frederikwisborg (Slettet)

Jeg tror nu der skal tilsættes 1,4 ml: 

pH = 6.4 +log(0,005696/0,001424) = 7 

Hvor 0,001424 mol svarer til den anvendte stofmængde af HCl, der bliver brugt: 

V = 0,001424 mol/1M = 1,4 mL 


Skriv et svar til: pH udregning ved tilsætning af syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.