Matematik

Redegørelse for funktion

24. maj 2005 af KickAzz (Slettet)
Hej,

Jeg kunne godt bruge lidt hjælp til følgende opgave(r):

******************************************
En cirkel har centrum i O(5,0) og radius 4.

a) Vis, at cirklen går gennem punkterne A(1,0), B(5,4) og C(9,0):

Dette har jeg gjort ved at beregne afstandene |AO|, |BO| og |CO|, og fundet frem til at længden af disse er lig med cirklens radius, hvor de tre punkter må ligge på cirklen.

b) Gør rede for, at cirkelbuen, der starter i A, går gennem B og ender i C, er graf for en funktion f med forskriften f(x) = sqrt(-9+10x-x^2).

Dette har jeg gjort ved at indsætte de kendte værdier i cirkelligningen:

(x-a)^2+(y-b)^2=r <=>
(x-5)^2+(y-0)^2=16 <=>
x^2-10x+25+y^2=16 <=>
y = sqrt(-9+10x-x^2)

Er dette ikke korrekt?
******************************************

Det er den næste opgave jeg har lidt problemer med:

******************************************
En cirkel har centrum i O(5,1).

Gør rede for, at cirkelbuen, der starter i A(1,1), går gennem B(5,5) og ender i C(9,1), er graf for en funktion f med forskriften f(x)=sqrt(-9+10x-x^2)+1

Jeg har prøvet at bruge samme fremgangsmåde som i forrige opgave, men kan ikke få det til at passe. Er der nogle der kan se hvordan denne opgave skal løses?

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2005 af Waterhouse (Slettet)

Til a i den første opgave: Jo, det er rigtigt nok at du indsætter koordinaterne i cirklens ligning og ser at alle tre ligger på cirklen. Jeg vil dog tro, at det også hører med til opgaven at vise at funktionen starter i A og slutter i C, altså har definitionsmængden [1;9]. Det kan du gøre ret nemt ved at vise at sætter man andre tal ind for x vil man skulle finde kvadratroden af noget negativt.

Svar #2
24. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

Jeg har måske en løsning. Hvis jeg indsætter de tre punkters x-værdier som regneforskrifter:

f(1) = sqrt(-9+10x-x^2)+1 = sqrt(-9+10-1)+1 = 1

(Hvilket stemmer overens med at A ligger i (1,1))

f(5) = sqrt(-9+10x-x^2)+1 = sqrt(-9+50-25)+1 = 5

(Hvilket stemmer overens med at B ligger i (5,5))

f(9) = sqrt(-9+10x-x^2)+1 = sqrt(-9+90-81)+1 = 1

(Hvilket stemmer overens med at C ligger i (9,1))


Kan man kalde dette en redegørelse??

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2005 af allan_sim

#2. Nej, du har blot vist at de tre punkter ligger på grafen for funktionen med forskrift f(x)=sqrt(-9+10x-x^2)+1.

Et lille hint: Læg mærke til de to cirkler i hver sin opgave. Hvad er der sket med centrum fra den første cirkel til den anden cirkel? Og hvad er radius for den anden cirkel?

Svar #4
24. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

Jeg kan godt se, at forskrifterne ved de to cirkelbuer er næsten ens, og at den eneste forskel er at den anden forskrift har "+1" ekstra. Dette skyldes vel, som du hentyder til, at cirkel 2 har centrum i (5,1), hvorimod cirkel 1 har centrum i (5,0).

Jeg forstår bare ikke hvordan jeg finder frem til forskriften f(x) = sqrt(-9+10x-x^2)+1.

Hvis jeg bruger samme fremgangsmåde som i opg. 1, får jeg:

(x-a)^2+(y-b)^2=r <=>
(x-5)^2+(y-1)^2=16 <=>
x^2-10x+25+y^2-2y+1=16

Herefter kan jeg ikke komme videre, da jeg pludselig har 2y med (?).

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2005 af LanioX (Slettet)

Start med at isolere (y-1)^2, så kan du løse den helt tilsvarende 2'eren ved

(x-5)^2+(y-1)^2=16 <=>
(y-1)^2 = 16-(x-5)^2 = 16-x^2+10x-25 <=>
y-1 = sqrt(-9-x^2+10x) <=>
y = sqrt(-9-x^2+10x) + 1

som var det du gerne ville vise.

Svar #6
24. maj 2005 af KickAzz (Slettet)

Ahh, det var jo meget simpelt, når man lige får det vist :)

Mange tak for hjælpen.

Skriv et svar til: Redegørelse for funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.