Matematik

Andengradspolynomium- matematik eksamen

13. juni 2011 af Nanna000 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej :)

- Jeg skal til matematik eksamen snart men har et lille problem, jeg har fået udleveret en opgave der lyder således " Du skal behandle grafen for et andengradspolynomium, herunder toppunkt og symmetriakse". 
 

.- Jeg har behandlet grafen for et andengradspolynomium, men ved slet ikke hvad jeg skal komme ind på når det handler om toppunkt og symmetriakse, har i nogle råd til hvad jeg evt. kunne sige og hvilke beviser jeg skal bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2011 af mathon

                    ... det kan du vist finde i matematikbogen  :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juni 2011 af AMelev

En grundparabel er graf for funktionen f(x) = ax2, hvor a ≠ 0.
Alle disse parabler er symmetriske om 2.aksen og har toppunkt i (0,0)

Alle parallelforskydninger af disse grafer kaldes også parabler.

Man kan vise, at hvis grafen for en funktion er en parabel, så ER funktion et 2.gradspolynomium - og omvendt grafen for et 2.gradspolynomium ER en parabel.

Se www.Frividen.dk og Systime


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2011 af peter lind

Toppunkt: Find f'(x) og løs ligningen f'(x) = 0. Løsningen x0 er x koordinaten for toppunktet. x=x0 er ligningen for symmetriaksen


Svar #4
13. juni 2011 af Nanna000 (Slettet)

 Mange tak for hjælpen AMelev og Peter lind. Det var lige sådan nogle svar jeg søgte :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. juni 2011 af mathon

se

Vedhæftet fil:Andengradsfunktioner.doc

Svar #6
13. juni 2011 af Nanna000 (Slettet)

#3

Toppunkt: Find f'(x) og løs ligningen f'(x) = 0. Løsningen x0 er x koordinaten for toppunktet. x=x0 er ligningen for symmetriaksen

Kan jeg ikke blot benytte T(-b/2a,-d/4a) hvis jeg vil finde toppunktet ? eller er det nødvendigt at finde f´(x) og løse ligningen f´(x)=0


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. juni 2011 af peter lind

Hvis du rent praktisk skal løse det i en opgave så jo. Hvis du skal redegøre for det mundtlig er det ikke nok. Der skal du bevise hvordan du kommer frem til det resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juni 2011 af AMelev

Det kan du fint, men du forventes at gøre rede for den formel.

Der er flere måder at vise den på, men den letteste er at gøre, som foreslået i #3.

Tag et vilkårligt 2.gradspolynomium f(x) = ax2 + bx + c, (Husk, at ikke må være 0).

Find nulpunkt for f ' og indsæt det i f(x) for at finde toppunktets 2.koordinat.


Svar #9
13. juni 2011 af Nanna000 (Slettet)

 Som bevis havde jeg tænkt mig at bevise følgende sætning:

Parablen y=ax^2+bx+c er symetrisk omkring x=-b/2a og har punktet T(-b/2a,-d/4a).   
 

Er det ikke fint nok med det bevis? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. juni 2011 af AMelev

Jo, det er fint at bevise det, men som sagt kan det gøres på flere måder. Du vælger helt selv, hvilken du vil benytte.


Skriv et svar til: Andengradspolynomium- matematik eksamen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.