Matematik

Bestemme konstanten ved hjælp af fordoblingstiden

16. juni 2011 af TArex (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej jeg sidder lige med en opgave som ikke rigtigt virker for mig.

Den lyder: Når rotter her tilstrækkeligt gode levevilkår, formerer de sig med en fordoblingstid på ca. 50 dage

Antallet af rotter betegnes N og antal dage med t. Benyt fordoblingstiden til at bestemme konstanten a i udtrykket.

                                                                          N=b*a

Og jeg har prøvet at sætte det ind sådan at b= 1 så det dobbelte af b altså N må være 2 og t=50

Satte det ind i en formel

2=1*a50 

1/2= a50

men kan ikke komme længere sidder fast.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Efter at fordoblingstiden T2 er forløbet, er populationen fordoblet, så der skal gælde

f(t+T2) = 2·f(t) , eller

b·at+T2 = 2·b·at , hvoraf

aT2 = 2 , eller

a = 21/T2


Svar #2
16. juni 2011 af TArex (Slettet)

 Det der fik jeg ikke så meget ud af, kan du ikke prøve at uddybe det noget mere tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Uddybe? Hvad forstår du ikke her?

Indsætter man T2 = 50, fås jo så   a = 21/50 , svarende til dit første udtryk i #0.


Svar #4
16. juni 2011 af TArex (Slettet)

 nej for 50 er antal af dage så jeg ved ikke helt hvor du får det der et tal fra 21/50


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Derved bliver hele forskriften jo

N = b·2t/50 , hvor t er antallet af dage, der er forløbet, siden populationen var b .

Af a50 = 2 følger det, at a = 21/50 ≈ 1,013959


Svar #6
16. juni 2011 af TArex (Slettet)

 nå for pokker nu kan jeg se det tak for det :)


Skriv et svar til: Bestemme konstanten ved hjælp af fordoblingstiden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.