Matematik

Fremskrivningsfaktoren i en eksponentiel funktion

20. juni 2011 af Altgodt (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Jeg er desværre stødt på et problem: Hvordan bestemmer man fremskrivningsfaktoren i en eksponentiel funktion? Tak på forhånd,


Svar #1
20. juni 2011 af Altgodt (Slettet)

 Jeg ved at man kan bestemme a og b udfra to punkter, men har det noget med mit spørgsmål at gøre? 


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. juni 2011 af MathiasPedersen (Slettet)

Regression vha. CAS-værktøj.


Brugbart svar (2)

Svar #3
20. juni 2011 af Clickx (Slettet)

Måske kan det her hjælpe?

- http://www.matlex.dk/exp.html


Svar #4
20. juni 2011 af Altgodt (Slettet)

 Det ville være dejligt med en forklaring på skrift :-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. juni 2011 af ramme2 (Slettet)

Du skal som regel kende 2 punkter på grafen før du kan bestemme fremskrivningsfaktoren. Hvis du kender fordoblingskonstanten T2 for en eksponentielt voksende funktion eller halvveringskonstanten T½ for en eksponentielt aftagende funktion, kan du beregne fremskrivningsfaktoren a.  Fremskrivningsfaktoren er et udtryk for hvor mange procent en eksponentiel sammnhæng stiger eller falder   y =b*ax   Hvor a er fremskrivningsfaktoren.   y = 5.000*1,05x kan være et udtryk for hvor meget 5000 kr vokser til efter x år hvis renten er a-1 = 1,05-1 = 0,05 = 5%  

Regression bruges hvis du får opgivet nogle punkter, der tilnærmelsesvis følger en eksponentiel sammenhæng. Det lærer du mere om på MAT B     


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. juni 2011 af Tyrael (Slettet)

 Det afhænger af dine oplysninger. Såfremt du har to punkter, kan du finde fremskrivningsfaktoren således:

1) a = (Δx)√(Δy) 

Såfremt du har et punkt på grafen og begyndelsesværdien:

2) Isolér mht. a og løs ligningen

Såfremt du har en tabel med en masse punkter:

3) Anvend eksponentiel regression på datamaterialet, og du får herved en forskrift for f(x)

Såfremt du har halverings- eller fordoblingskonstanten:

4) Isolér a i T2 = log(2)/(log(a)) - princippet med halveringskonstanten er det samme


Skriv et svar til: Fremskrivningsfaktoren i en eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.