Matematik

en ret linje..

21. juni 2011 af 215 (Slettet)

hvorfor er det at en ret linjes ligning kan defineres udfra  linjens normalvektor og vektor(p0P).. jeg kan godt det matematiske altså hvis jeg regner det ud, men kan ikke begrunde det..


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2011 af SuneChr

Linjens ligning skal også kunne beskrives, når linjen er parallel med 2.aksen.

Det kan den ikke alene med forskriften    f(x)  =  a·x + b         (  a  →  ± ∝ )


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. juni 2011 af mathon

    tegn det

         for linjens punkter har du

           normalvektor
                                                      n = [a;b]     

           og retningsvektor
                                                      PoP
= [x-xo,y-yo]                for vilkårligt valgt P(x,y) og fikspunkt (xo,yo)

            vinklen mellem
                                                      n og PoP er 90º
hvorfor
                                                      nPoP = n·|PoP|·cos(90º) = n·|PoP|·0 = 0
 


Svar #3
21. juni 2011 af 215 (Slettet)

 og hvis ganger den ud for man linjens ligning.. så meget har jeg forstået.. men hvordan ved at det man har fået er linjensligning..?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. juni 2011 af mathon

så snart
                    P(x,y) ikke ligger på linjen
gælder
                    nPoP ≠ 0
 


Svar #5
21. juni 2011 af 215 (Slettet)

 Jeg beviser det ved at p er på linjen, og  derfor giver det nul.. og 


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. juni 2011 af mathon

                               nPoP = 0

                               [a,b] • [x-xo,y-yo] =

                               ax + by + c = 0                          når            c = -(axo+byo)

 


Svar #7
21. juni 2011 af 215 (Slettet)

 men hvordan ved du at du kommer frem til linjens ligning..


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. juni 2011 af mathon

fordi linjen L kan beskrives
som
                       L:   {P(x,y) | nPoP = 0}   ⇔   ax + by + c = 0
                                                   


Skriv et svar til: en ret linje..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.