Matematik

Determinant og areal

14. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg er i beviset for determinanten og arealet kommet til: det(a^,b) = |a| * |b|*cos(v+90)

Hvorfor er det, at det er cos(v+90) ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juli 2011 af NejTilSvampe

 sin(v) = cos(v+90o)


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juli 2011 af Krabasken (Slettet)

# 1

Nix

sin(v) = - cos(v+90o)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juli 2011 af NejTilSvampe

klart =) 

Men når vi tager den numeriskeværdi af determinanten (for at få arealet af parallellogrammet) er minusset overflødigt. 

Tak for rettelsen. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juli 2011 af Krabasken (Slettet)

Klart, klart ;-)


Svar #5
14. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet)

 Mit spørgsmål var mere: Hvorfor er det cos(v+90) ? Har det noget at gøre med tværvektoren? 


Svar #6
14. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet)

 Jeg har at : Cos (v) = (a*b)/(|a|*|b|)  => a*b= cos(v)*|a|*|b|

Herfra så at det(a,b)= tværvektor a* b = |a|*|b|*cos(v+90

Hvorfor PLUS 90 grader?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. juli 2011 af peter lind

Tværvektoren er drejet 90º fra sin oprindelige retning, så når vinklen mellem a og b er v er vinklen mellem a og b's  tværvektor v+90º. Lav evt. en tegning.


Svar #8
14. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet)

 Har lavet en tegning nu, og kan da også se at den bliver drejet 90 grader. Men hvorfor skal jeg så sige v+90 ? finder cosinusrelationen ikke "selv" ud af hvilken vinkel det er, uanset om den bliver forskudt eller ej?


Brugbart svar (1)

Svar #9
14. juli 2011 af peter lind

Det er netop det den gør. Hvis b1 er tværvektoren til b er a·b1 = |a||b1|*cos(u) = |a||b|cos(u). hvor u er vinklen mellem a og b1. Da vinklen mellem a og b er v er vinklen mellem a og b1   u=v+90º så det bliver |a||b|cos(v+90º)


Brugbart svar (1)

Svar #10
14. juli 2011 af YesMe (Slettet)

Husk:

sin(45º) = cos(45º)

sin(45º + v) < cos(45º + v)       , når v ≠ 0º

sin(45º - v) > cos(45º -  v)       , når v ≠ 0º

1)~~    sin(90º) = cos(0º)   ⇔   sin(90º + v) = cos(0º + v)   ⇔   sin(90º + v) = cos(v)

2)~~    sin(90º + v) = cos(v)   ⇔   sin(v) = cos(v - 90º)   ⇔   sin(v) = - cos(90º + v)

Derfor!


Svar #11
14. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet)

 Jeg forstår stadigt ikke hvorfor man ikke bare siger cos(v) - i mit hoved fanger den alligevel den rigtige vinkel..


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. juli 2011 af YesMe (Slettet)

#11 .  Du kan evt bare bruge denne formel:

|a| · |b| · cos(90º + v)  =  |a| · |b| · sin(- v)  =  |a| · |b| · -sin(v)

Does it make sense?


Svar #13
14. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet)

#11

Nu vil jeg gerne forstå detaljerne


Svar #14
14. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet)

 ahaaa, tror jeg har fanget den


Svar #15
15. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet)

 Men ! Når man siger tværvektor a * vektor b, så er det pludselig vinklen mellem disse?


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. juli 2011 af peter lind

ja netop. Prøv at lave en tegning med a, b og b's tværvektor.  Lad a vektoren være vandret pegende mod højre Lad b være en vektor der har en lille vinkel v med a, så den peger opad mode højre. Afsæt dernæst tværvektoren til b. Den vil pege opad mod venstre. Du skal nu beregne skalarproduktet mellem a og b's tværvektorer. Der indgår så vinklen mellem a og tværvektoren.


Svar #17
15. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet)

 #16

Jeg har nu tegnet det og kan se det for mig - men hvad men du med at vinklen indgår i skalarproduktet mellem a og b's tværvektor?

altså når det er 

a*b= cos(v)*|a|*|b|     så er der tale om vinklen mellem vektor a og b

tværvektor a*b= cos(v)*|a|*|b|          så er der tale om vinklen mellem b og tværvektoren for a ?


Brugbart svar (0)

Svar #18
15. juli 2011 af peter lind

Det er helt rigtigt forstået.


Svar #19
15. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet)

 så man kan altså sige, at det er vinklen mellem de vektorer, som prikker sammen?


Svar #20
15. juli 2011 af Chemizttobe (Slettet)

 OG TAK for hjælpen :-)


Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.