Studievejledning

Hjælp til at vælge!

18. juli 2011 af 0000000 (Slettet)

Hej alle :-)

Jeg skal i 9'ende klasse efter sommerferien, og re derfor begyndt at tænke over valg af gymnasium og sådan, da der jo ikke er så lang tid til. Jeg er bare så meget i tvivl, om hvad jeg vil. Jeg har længe tænkt at jeg vil på HHX, men er begyndt at komme lidt i tvivl.

Jeg elsker dansk, engelsk og samfundsfag. Jeg elsker at læse tekster, skrive stile og at "diskutere" i klassen. Jeg er rigtig dårlig til matematik, fysik og kemi, så derfor har jeg tænkt at vælge HHX, da man jo ikke har fysik/kemi der :-) Jeg ved godt at det er nogle brugbare fag, men jeg er bare så elendig til det, at jeg ikke orker at have det mere end højest nødvendigt ;-) 

Det der bare bringer mig lidt i tvivl med hensyn til HHX er sådan nogle fag som virksomheds økonomi. Som nævnt tidligere hader jeg matematik og jeg kan godt blive bange for at der måske er for meget matematik/handel på HHX??

Men på den anden side, på STX skal man jo mindst ha' et år med naturvidenskablige fag, og det ønsker jeg heller ikke!

Det skal bestemt ikke forstås sådan at jeg ikke er villig til at arbejde hårdt, for det er jeg bestemt! Jeg vil bare gerne komme udenom de fag, jeg er helt håbløs til ;-) og som jeg ikke kan li'!

Så hvad er jeres erfaringer med HHX og STX? Er det naturvidenskabelige slemt på STX, og hvor meget handel er der på HHX, hvis man vælger en sproglig linje??

Tak på forhånd :-)


Brugbart svar (2)

Svar #1
18. juli 2011 af Crazyguitarman (Slettet)

 Det naturvidenskabelige er på ingen måde slemt på STX, men du skal mindst have to år med et naturvidenskabeligt fag, da man skal have mindst ét naturvidenskabeligt på B

Du skal tænke på at STX er alment dannende, og naturvidenskab og matematik er en almindelig del af vores hverdag. Du kan jo tage en sproglig linie på STX, og evt. prøve at få naturgeografi på B, det er nok det mindst tunge fag. Men at have haft Matematik og fysik, kemi eller biologi på C niveau har aldrig gjort nogen skade, tværtimod er det sundt at udvide sin horisont! Og på C-niveau er det så nemt så hvis man bare lader være med at fortælle sig selv man ikke kan, er det ikke et problem.

Jeg tror der er ret meget matematik på HHX, der er både Virksomheds/Erhversøkonomi og Afsætning, og sikkert også flere jeg ikke kender til da jeg er STX-student.


Svar #2
18. juli 2011 af 0000000 (Slettet)

 Tak for svar! :-) så det vil sige at hvis man har et naturvidenskaligt fag på B -niveau, så skal man have de andre naturvidenskabelige fagpå C- niveau? :-)


Brugbart svar (2)

Svar #3
18. juli 2011 af -charlotte-

Hvorfor vælger du ikke en HF ? Jeg har det på præcis samme måde som dig med fagene - så derfor er det SKØNT selv at kunne "strikke" sin egen uddannelse sammen ! Og det er altså en myte at det er voksne der går på HF! i de klasser jeg har været i + naboklasserne har kun været unge ! Det lyder perfekt for dig !


Svar #4
18. juli 2011 af 0000000 (Slettet)

 #3 - Nej, det er ikke noget for mig :-) Er helt sikker på at jeg vil på STX eller HHX!! Er bare lidt usikker på hvilken en af de to.


Brugbart svar (2)

Svar #5
19. juli 2011 af Unknown22 (Slettet)

I folkeskolen var mine yndlingsfag også klart dansk og samfundsfag.

Jeg valgte HHX, og jeg har ikke fortrudt det et eneste sekund!

Lad nu være med at lytte på alle dem, der siger, at du skal vælge STX, fordi det er alment dannende osv., for i sidste ende er det ligegyldigt!

Vælg ikke ud fra, hvad andre vurderer er alment dannende eller ej - vælg ud fra interesser! Det kan da være fuldstændig ligegyldigt med at have undervisning i biologi, hvis man ved, at man ikke vil få noget ud af undervisningen grundet manglende interesse - det vil tilmed også trække dit snit ned! 

Det handler om at tænke strategisk. Havde jeg valgt STX havde mit snit ikke ligget som det gør nu (11,2), og jeg har lige afsluttet 2. år. Det havde været væsentligt dårligere, idet det naturvidenskabelige, for mig, er totalt ligegyldigt. 

Tværtimod kan afsætning og virksomhedsøkonomi være ret spændende, og det er heller ikke ret svære fag. Det er let at se. hvad man kan bruge fagene til, og det er et godt supplement til de mere teoretiske fag som samfundsfag. 

I virksomhedsøkonomi er det meget basale udregninger du laver. Du skal altså ikke begynde at bevise sinus-relationen eller lignende. Du har nogle formler, for eksempel formlen for afkastningsgrad (som du lærer hvad er, hvis du tager hhx): Resultat før renter / aktiver * 100 = %-tal. Det kræver altså ikke meget andet, end at du plotter nogle tal ind på en lommeregner, og virksomhedsøkonomi er IKKE beregningstungt på det led, at det er uoverskuelige formler osv. Det er meget lige til! 

HHX kan du, desværre, kun vælge samf. b, men tilgengæld kan du vælge et fag, der hedder International Økonomi på A-niveau. Og det er i grove træk det samme som samfundsfag, det er bare lidt mere, som navnet antyder, de økonomiske aspekter du lærer om, globalisering osv. Men det er ikke så voldsomt. Det er på ingen måde et regne tungt fag, og i øjeblikket er det mega spændende at have, når man kan følge med i gældskrisen i hele europa og have lært noget om det i undervisningen.

F.eks. hvordan obligationer hænger sammen, noget om handels teorier (absolutte fordele, komparative fordele), lidt miljøpolitik osv. 

Nå, men det blev til et ret ustruktureret indlæg... Hvis du har flere spørgsmål så bare spørg løs. Jeg sad i samme situation som dig, og jeg valgte, som sagt, HHX og har ALDRIG fortrudt!

(PS: Glem alle fordele om, at det kun er rigmandsbørn, der går på HHX - for det er det ikke! Det sociale er også mega fedt, jeg har aldrig gået i sådan en god klasse, som jeg går i nu. Det er super fedt!) 


Brugbart svar (2)

Svar #6
19. juli 2011 af Walras

Nu er det da vist en anelse vrangforestilling at tro, at da ens interesser og senere jobdrømme ikke inkluderer naturvidenskabelige og/eller humanistiske fag, er det ikke relevant at have haft dem. Der kunne meget vel argumenteres for det modsatte, at det er endog meget vigtigt at have en om end let forståelse for de emner, der behandles i disse fag.

Økonomer eksempelvis arbejder ofte sammen med fysikere, biologer, kemikere og andre naturvidenskabelige fagfolk og selv om hver tager sig af sit speciale, må det da være nogenlunde rart i det mindste at have hørt om det mest basale i den andens videnskab. For jurister kunne det ligeledes være relevant, da samarbejde med naturvidenskaberne også her kunne være relevant i udformelsen af love eller politikforslag.

Om ikke andet er det bare lækkert at kunne deltage i diverse diskussioner omkring miljø, klima, fysiske kuriositeter og andet, for det skal ikke underdrives, hvor meget forskelligt der diskuteres på universitetet i et miljø, hvor alle er nysgerrige og ærgerrige efter ny viden. Interessant er det desuden at vide, hvad årsagen til en tsunami er, når den lægger en hel kyststrækning øde eller have en vist forståelse for, hvad en vulkan er, når man står og kigger på det nedsmeltede Pompeji. I det hele tager kan alt viden bruges, så det er dumt at afskrive noget på forhånd.

Derfor er det vel nogle lidt andre perspektiver, der skal til for at vælge end "det kan jeg ikke bruge", som efter min mening ikke er relevant. Først og fremmest er det måske relevant at spørge, hvad du skal bruge uddannelsen til? - Vil du læse statskundskab eller psykologi og skal du derfor bruge et højt snit, så er det nok bedst at vælge den uddannelse, du kan opnå de højeste karakterer på. - Ønsker du at læse religionsvidenskab eller historie, så er almendannelsen på STX nok det rette, men ønsker du arbejde indenfor marketing- eller businessverdenen er HHX muligvis det rette. - Skal du læse (rigtigt) økonomi på universitetet, er det spild af tid at studere på HHX, men vil du være jurist kunne det måske være en ide for at få lidt flere økonomiske aspekter med i din uddannelse.

Med hensyn til matematik er det klart, at niveauet vil være nogenlunde det samme, om du vælger den ene uddannelse eller den anden. Forskellen skal ligge i, om du vælger matematik A, B eller C-niveau, hvor du nok i lyset af dine kommentarer bør vælge sidstnævnte. På STX er det ganske rigtigt, at der kræves minimum et naturvidenskabeligt fag på B-niveau, men det er nu ikke min erfaring, at det på nogen måde er svært (set som helhed fra en generelt i naturvidenskaben uinteresseret samfundsfaglig klasse).

Spørgsmålet er måske derfor: Hvad interesserer du dig for?

Vil du lære formlen for afkastningsgrad eller læse om ætlingen af Zeus, Laertes' Søn, den snilde Odysseus?


Brugbart svar (2)

Svar #7
19. juli 2011 af Walras

#5 Er det en fordel kun at studere sammen med rigmansbørn? - I lærer da også så hurtigt at tænke på jeres netværk på de erhvervsrettede uddannelser!

Undskyld.. Jeg kunne ikke lade være. :-) "Fordomme" mener du vel.


Svar #8
19. juli 2011 af 0000000 (Slettet)

 #5 Tak for meget uddybende og godt svar :-) Det var lige sådan en forklaring jeg havde håbet at få! Hvilken linje går du på? :-)

#6 Tak for svar :-)  Med hensyn til hvad jeg vil senere, vil jeg gerne læse jura :-) det kan selvfølgelig ændrer sig, men jeg synes det lyder spændende! Der har man jo ikke brug for det naturvidenskabelige, og ja, det er da fedt at vide noget om det alligevel, men ikke fedt nok til, at jeg gider slide og slæbe mere end højest nødvendigt, for det ;-)


Brugbart svar (2)

Svar #9
19. juli 2011 af Crazyguitarman (Slettet)

 #8 som #6 skriver er der ude i den rigtige verden stor variation af hvad man har brug for. Man kunne sagtens forestille sig at en grundlæggende, biologisk eller kemisk viden kunne være rigtig nyttig i forbindelse med jura. Ikke direkte forbindet til jura-faget, men til en sag du skal arbejde med hvis du vil være advokat f.eks.

Faktum er at det aldrig er fejl at være alment dannet, og have en bred og stor grundviden, om en masse ting. Selv hvis du vælger STX er der jo stor mulighed for specialisering inden for din linie, og du kan de fleste steder tage valgfag, i 3.g. Selvfølgelig bliver man ikke "klogere" af en STX, men da de gymnasiale uddannelser er et springbræt til en videregående, er det kun fornuftigt at bygge det mest solide fundament til overbygning.

Jeg synes helt klart at STX vil være det rigtige valg (og så får du også den seje hue), jeg kan dog ikke komme med en salgstale som der har været et par stykker af, men du skal være meget velkommen til at spørge ind til alt du kan komme i tanke om.


Brugbart svar (2)

Svar #10
20. juli 2011 af Roman Garcia

Det er alligevel ikke muligt at direkte målrette ungdomsuddannelsen mod jura, så det er bedst at vælge efter interesse. De fag, der er relevante for jura i gymnasiet er dansk, samfundsfag, historie, erhvervsret, engelsk og eventuelt tysk. 

Her kan man tage lidt med, som kan bruges i forbindelse med jurauddannelsen.  


Brugbart svar (2)

Svar #11
22. juli 2011 af Unknown22 (Slettet)

 #7> 

You got it right ;) 

#8>

Jeg går på en linje med:

Virksomhedsøkonomi A, Afsætning A og Matematik B.

Valgfag: Samfundsfag B og Finansiering C.

Egentlig ville jeg gerne have haft IØ på a-niveau, men så skulle jeg have haft en anden underviser, og så ville jeg ikke have fået nær så meget ud af undervisningen. Men fortryder nu stadig lidt, at jeg ikke tog det på a-niveau. 

Enten starter jeg på HA eller statskundskab efter HHX ;)  


Skriv et svar til: Hjælp til at vælge!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.