Matematik

Hvor ligger grænsen?

31. juli 2011 af BrainStorm (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle sammen (igen) :)

Er der noget der hedder umulighed i matematikken? f.eks. i sandsynlighedsberegning eksistere der noget der hedder teoretisk muligt og praktisk umuligt? når sandsynlighed er så lille, at der betragtes som umulighed rent praktisk?

tusind tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. juli 2011 af KlogeÅse (Slettet)

I sandsynlighedsregning eksisterer sandsynligheder. Ikke muligheder og dermed heller ikke teoretiske eller praktiske muligheder.


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. juli 2011 af SuneChr

Når en sandsynlighed  0 < p < 1  ,  er der mulighed for, at hændelsen indtræffer. Kun, og kun i tilfælde af p = 0 , vil hændelsen under ingen omstændigheder indtræffe, uanset hvor længe vi venter og kaldes for den umulige hændelse. Omvendt vil en hændelse helt sikkert indtræffe, når p = 1, og kaldes for den sikre hændelse.

Sandsynlighedsregning er jo særlig interessant  i ekstremerne, altså dér, hvor p ligger i nærheden af 0 eller 1. At p = 10-10 for at en nærmere veldefineret katastrofe vil indtræffe, garanterer jo ikke, at katastrofen vil lade vente på sig i en næsten uendelig fremtid; den kan indtræffe i overmorgen. Og  hvis p = 0,999999 indtræffer begivenheden måske først om 10 000 år.


Svar #3
01. august 2011 af BrainStorm (Slettet)

Tusind tak :)

#2 Jeg har hørt, at hvis sandsynlighed er mindre end 10 opløftede med -150, så er den  teoretisk mulig, men praktisk umulig. Teoretisk så ligger sandsynligheden mellem 1 og 0, men da den er så tæt ved 0, så vil den betragtes som umulig praktisk.

Hvad syns Du om det?

tak igen :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. august 2011 af SuneChr

Uanset hvor lille p bliver, uden at være 0, vil der være, også en praktisk, mulighed for, at begivenheden / hændelsen vil indtræffe. Var man sikker på at hændelsen ikke ville / kunne indtræffe på noget tidspunkt, skulle p sættes til 0 (eksakt).

Man kan kun sige "umulig"  hvis p = 0 (eksakt).

Derfor skal man passe på med afrundede tal i sandsynligheden og ikke tro, at

p  = 10-150 →  0  og dermed den umulige hændelse  eller  p  =  0,999999 (6 dec.) → 1 og dermed den sikre hændelse.

Der må være en grund til, at p = 10-150 og  ikke p = 0 (eksakt) .

Det er altid godt, i en parentes efter et facit, at angive, hvor mange decimaler man har medtaget, så det kan ses, at tallet ikke er eksakt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

I matematikken kan man vise, at et udsagn p er umuligt (falsk), ved, f.eks., at antage, at p er sandt og så nå frem til et andet udsagn q, som man har allerede har vist er falsk (bevis ved modstrid). Hvis implikationen

p ⇒ q

nemlig er sand, og man ved, at q er falsk, følger det af sandhedstabellen for (p ⇒ q), at p er falsk.

Man kan også vise, at p er falsk, ved at vise, at (¬p) er sandt. Her beviser man, at det logisk modsatte udsagn er sandt.


Skriv et svar til: Hvor ligger grænsen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.