Matematik

Hjælp til løsning af andengradsligning

13. august 2011 af martin1977dk (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej! Jeg skal starte på Matematik C som fjernstudie, og er i den forbindelse ved at "selv-genopfriske" andengrads-ligninger. Men det går galt i slutningen af dem alle.

Hvad gør jeg galt/fatter jeg ikke ????

Eks: disse 2 Ligninger:  er med til spgsmåltegn. Nævner er 4. Altså 2x2=4 :-)

-2x^2-4x+70= 0

8+-   -16  -4 *-2 *70 = 0  dvs: 8+- (kvardratrod af) 576  = ????? Man kan jo ikke tage kvardratroden af 576, for giver jo et helt vildt kommatal..say what!!! 

                                                                                         

PS: går ud fra det bliver 576 fordi -16-4 bliver til plus, yes? (-4x2=8*70=560 + 16=576)

Nummer 2: 

2x^2-48x+280

Samme problem som ovenfor

samme problem som ovenfor, nemlig at det går galt med "brøkerne" eller havd vi nu kalder dem,  Så er der en eller 2 der gider forklare så simpelt som muligt hvad jeg gør galt? Sæt MEGET gerne det rigtige regnestykke på på en eller begge ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2011 af mathon

         d = √(576) = 24

         x = (-(-4) ± 24) / (2·(-2))  = (4 ± 24) / (-4) = -(1±6)

                                x = -7   v   x = 5


Svar #2
13. august 2011 af martin1977dk (Slettet)

 Ja er da rigtigt, men nummer 2?

Ved at svaret på den første skal være x^1= 5 og x^2= -7

Og nummer 2: D:=64 x^1= 14 og X^2=10

Fatter slet ikke hvordan man er nået frem til det :-/

Mvh.

Martin


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. august 2011 af mathon

Nummer 2:

a = 2
b = (-48)
c = 280

 

                            d = (-48)2 - 4·2·280 = 64

                            √(d) = √(64) = √(64) = 8

                            x = (-(-48) ± 8) / (2·2)  =  (48 ± 8) /4  =  12 ± 2

                            x  =  10   v   x  =  14


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Andengradsligning nummer 1)

Diskriminanten

               d = b2 - 4ac = (-4)2 - 4·(-2)·70 = 16 + 560 = 576

Løsningen

               x = (-(-4) ± √(576)) / (2·(-2)) = (4 ± 24) / (-4) = -7 ∨ 5 


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

Andengradsligning nummer 2)

Diskriminanten

               d = b2 - 4ac = (-48)2 - 4·(2)·280 = 2304 - 2240 = 64

Løsningen

               x = (-(-48) ± √(64)) / (2·(2)) = (48 ± 8) / (4) = 10 ∨ 14 


Svar #6
13. august 2011 af martin1977dk (Slettet)

 Tak til Jer begge for super hurtigt svar, og er MEGET pædagogisk tung på dette område ;-) Med hensyn til diskriminaten i nummer 2, er jeg med på de 2240, da 4*2*280 jo er de 2240, men de 2304, så diskriminaten bliver de 64, fatter jeg desværre stadig ikke :-/

Og i løsningen: (-(-48) Det første minus(-(... kommer fra?

Håber I kan holde de dumme spgsmål ud :-)

Mvh.

Martin

PS: Takker mange gange for tålmodigheden 


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. august 2011 af mathon

 

      du har jo løsningsformlen

                                                             minus'et kommer
                                                                                     her

                                                                 ⇓
                                                           x = (-b ± √(d)) / (2a)


Svar #8
13. august 2011 af martin1977dk (Slettet)

 Nu tror jeg det giver mening...Tak for hjælpen... :-)

Ellers vender jeg frygteligttilbage ;-)

Mvh.

Martin


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#6

Hele det første led i diskriminanten giver jo

b2 = (-48)2 = 2304


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. august 2011 af mathon

x = (-b ± √(d)) / (2a)
 refererer til 2.gradsligningen med layoutet

                ax2 + bx + c = 0                          som i tilfældet -2x2-4x+70= 0
giver
                (
-2)x2 + (-4)x + 70 = 0
 


Svar #11
13. august 2011 af martin1977dk (Slettet)

 Er jo fordi jeg SPADE ;-) Har taget b^2 som b+b og ikke b*b! Så tror da pokker det ikke gav mening. Takker for hjælpen :-)


Svar #12
13. august 2011 af martin1977dk (Slettet)

 Har faktisk et par opfølgende spgs. Nu får jeg i princippet rigtige svar som oven for, dog med undtagelse af fortegnene +/-. eks. Det bliver måske reelt 9, men jeg får -9 osv.  De 2*A. Bliver de eks. hvis A er -4 ,så til A*2 = 4 eller beholder de første fortegn nemlig -4?

Og er der regel om at man regner plus før minus forhold til hvad som er X1 og X2?

Mvh.

Martin


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#12

Du skal huske

             (-)·(-) = +

             (-)·(+) = -

Derfor vil

             2·(-4) = -8

og

             (-2)·(-4) = 8


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#12

Og nej, det er ligegyldigt om du regner x1 eller x2 først. Det vigtigste er bare at du regner begge løsninger, rækkefølgen er fuldstændig ligegyldig.


Svar #15
13. august 2011 af martin1977dk (Slettet)

 Super tak for hjælpen igen igen ;-)

Martin


Svar #16
14. august 2011 af martin1977dk (Slettet)

 En lille opfølgning: Denne ligning synes jeg ender med et kommatal, men kan ligninger det? 

12x-3=90+3(x-7)

12x-3=90+3x-21

12x-3x=90+3x-3x-21

9x= 90-21

9x=69

_____ = X =  7,6666666..............7

    9

Og Denne:

250=84-5(x-4)

250=84-5x+20

250-84=84-84-5x+20

166-20=-5x+20-20

146=-5x

_______ X= -29,2

     -5


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#16

Den første)

     12x - 3 = 90 + 3(x - 7)

     12x - 3 = 90 + 3x - 21

             9x = 72

               x = 8

Den anden)

      250 = 84 - 5(x - 4)

      250 = 84 - 5x + 20

      250 = 104 - 5x

      146 = -5x

      -29,2 = x  


Svar #18
14. august 2011 af martin1977dk (Slettet)

 Ok. så det kan faktisk godt give kommatal. Er jo rart man ikke er blevet helt skør. Men du skriver X=8 i den første, hvorfor ikke 7,7? ( hvis man runder op)

Mvh.

Martin

Og er altså vildt imponeret over hvor hurtigt der bliver svaret herinde :-)


Brugbart svar (0)

Svar #19
14. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#18

Der er ingen grund til at runde op, da

x = 72/9 = 8

Du lavede nemlig en fejl i dine egne beregninger, da du udelod 3.

Der er bare en god service på Studieportalen. Vi elsker matematik :-)


Svar #20
14. august 2011 af martin1977dk (Slettet)

nå ja for pokker da! Er forøvrigt godt nogen elsker matematik, for er virkelig ikke min stærke side, men mon ikke det kommer hen af vejen :-)

Mvh.

Martin


Skriv et svar til: Hjælp til løsning af andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.