Matematik

er der et dobbelt produkt ?

20. august 2011 af Kristina0 (Slettet)

1. ((x+h)3 - x3)/h

2. ((x+h)4-x4)/h

jeg ved at når det står sådan (x+x1)2 så er der et dobbelt produkt, men hvad hvis det står i tredje eller i fjerde ? som de ovenstående opgaver gøre.

håber nogen kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2011 af mathon

1. ((x+h)3 - x3)/h  = (x3+3·x2h+3xh2+h3   -  x3)/h  =  3x2 + 3xh + h2

2. ((x+h)4 - x4)/h = (x4 + 4x3h + 6x2h2 +4xh3 + h4   -  x4)/h  =  4x3+ 6x2h + 4xh2


Svar #2
20. august 2011 af Kristina0 (Slettet)

hvad for en formel har du brugt ? da der er denne formel for når den står i anden : (a+b)2 = a2+b2+ 2 ab. for jeg kan ikke finde frem til en formel.


Svar #3
20. august 2011 af Kristina0 (Slettet)

(a+b)2= a2 + b2 + 2ab *


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. august 2011 af mathon

 

                                      n
                       (a+b)n = ∑ (ni)·an - i·bi
                                      i=0


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. august 2011 af Walras

Du kan udregne det ved at gange ud:

(x+h)^3

=(x+h)(x+h)(x+h)

=(x^2+xh+hx+h^2)(x+h)

=(x^2+2hx+h^2)(x+h)

=x^3+2hx^2+xh^2+hx^2+2h^2x+h^3

=x^3+3x^2*h+3h^2*x+h^3

Men hvis du synes, at det er trivielt, så er det mest normalt at benytte sig af Pascals trekant. Læg mærke til, at (x+h)^3 findes i fjerde række, der består af 1 3 3 1, som jo lige netop svarer til 1*x^3+3x^2*h+3h^2*x+1*h^3. Du kan ligeledes se, at (a+b)^2 står i tredje række, som er 1 2 1, hvilket svarer til 1*a^2+2ab+1*b^2. Sådan fortsætter systemet. Hvis du således havde (a+b)^4 ville du skulle kigge i femte række i Pascals trekant, som 1 4 6 4 1, der ville svare til 1*a^4+4a^3b+6a^2b^2+4ab^3+1*b^4.

Altså er det meget nemt at løse denne slags regnestykker ved lidt hjælp fra Pascal.


Svar #6
20. august 2011 af Kristina0 (Slettet)

Hvis jeg skulle løse denne ((x+h)3 efter den formel du lige har givet mig er det så rigtig udfyldt. Det er altså en meget kompliceret formel du lige kom med :)

∑(03)*x3-0 * h0

jeg håber virkelig du svarer da matematik ikke er min stærke side, og derfor gerne vil forbedre.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. august 2011 af mathon

 

 

                      

                         n
          (a+b)n = ∑ (ni)·an - i·bi  =
(n0)·an - 0·b0 + (n1)·an - 1·b1 + (n2)·an - 2·b2 +.....+ (nn-1)·a1·bn-1  + (nn)·bn
                        i=0



                                     


Svar #8
20. august 2011 af Kristina0 (Slettet)

Mange tak Walras det skema kan jeg helt sikkert bruge, men hvordan kan jeg bruge skemaet til at finde ud af hvilket tal r'ødderne skal opløftes i ?

f. eks 1*x^3+3x^2*h+3h^2*x+1*h^3.


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. august 2011 af Walras

#8 Der skal du lige "knække koden". Du kan måske ane systemet, hvis vi skriver dem op lige under hinanden

(a+b)2 =                                                 1*a2+2ab+1*b2

(a+b)3 =                                          1*a3+3a2b+3ab2+1*b3

(a+b)4 =                                     1*a4+4a3b+6a2b2+4ab2+b4

(a+b)5 =                               1*a5+5a4b+10a3b2+10a2b3+5ab4+1*b5

Prøv lige at kigge lidt på det og så se, om du ikke kan opskrive den for (a+b)6 uden at benytte lommeregneren. Princippet er meget systematisk. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. august 2011 af Brandtt2960 (Slettet)

 Mener du ikke (a+b)^4 = 1*a^4+4a^3b+6a^2b^2+4ab^3+b^4 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jo, det skal være +4ab3 på det pågældende sted. Der kan meget let smutte en eksponent et sted. De øvrige led i #9 ser ud til at være fine.


Skriv et svar til: er der et dobbelt produkt ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.