Fysik

Fysik - lyd og bølger

21. august 2011 af khalidamar (Slettet) - Niveau: B-niveau

hjæælp ! :)

Et i begge ænder åbent resonansrør er fyldt med atmosfærisk luft. Ved den ene åbne ende anslås en stemmegaffel med frekvensen 440 Hz, og der høres resonans(grundtonen).

Beregn rørets længde, når svingningsbuene ligger 1.0 cm uden for rørmundingerne?

Et andet rør der også er åbent i begge ænder, fyldes med CO2
Hvor langt skal dette rør være for at give samme grundtone som det første rør?

Håber der er nogle der kan hjælpe ! og vil også meget gerne have forklaringer så jeg kan forstå teorien bag det :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2011 af mathon

 

                                                          lydens hastighed ved 20ºC  og 1 atm
                                                                     
                                                       i           CO2                    tør atm. luft
                                                                269,4 m/s               343,0 m/s

 

                                                                   CO2                                                     tør atm. luft

                λ = v/f                               (269,4 m/s)/(440 Hz) = 0,612 m         (343,0 m/s)/(440 Hz) = 0,780 m

                (1/4)λ                                0,153 m = 15,3 cm                            0,195 m = 19,5 cm       

    rørlængde =   (1/4)λ - (2 cm)                   (15,3 cm) - (2 cm) = 13,3 cm            (19,5 cm) - (2 cm) = 17,5 cm                                      

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. august 2011 af mathon

anvendt er:

                                                                      v = √(κ·R·T/M)

 

                                                              CO2                          tør atm. luft
                          
κ = Cp/Cv                    1,31                               1,40

                           M / (kg/mol)                0,044                            0,029                           
 


Svar #3
21. august 2011 af khalidamar (Slettet)

 taak :) har 2 spørgsmål:

1.  når svingningsbuene ligger 1.0 cm uden for rørmundingerne, skal jeg ikke bruge 1.0 cm til noget i opgaben?

2. hvorfor er det lige at man dividere med  (1/4)λ 

:)


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. august 2011 af mathon

 

1)
     randjusteringen anvendes i #1's 7. linje:
     rørlængde =   (1/4)λ - 2·(1 cm)

 

2)
     fordi et rør - åbent i begge ender - har en længde på en kvart bølgelængde
     for den svingende atmosfæriske luft på nær randjusteringen...


Svar #5
21. august 2011 af khalidamar (Slettet)

 undskyld for de mange spørgsmål, men til allersidst vil jeg bare gerne vide hvoror man trækker 2 cm fra eller hører det bare under formlen for at finde rørlængden.

og tak for de resterende svar


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. august 2011 af mathon

 

     ligger i teksten
                                     "...på nær randjusteringen..."


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. september 2013 af MyNameIsBondCovalentBond

Det ser meget godt ud det du har lavet Mathon, og ifølge din profil ligner du en der har meget styre på det. Men ifølge min bog står der altså at halvåbne rør kører med kvartbølgeresonator. Mens åbne rør kører med halvbølgeresonator. :)

Fordi der vil være mindst 1 knudepunkt i røret.


Skriv et svar til: Fysik - lyd og bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.