Fysik

Hjælp til udregning af varmeenergi!! Hjælp!!

25. august 2011 af Flæskesteg2x (Slettet)

Hej med jer! Håber virkelig i at vil hjælpe mig med min afleveringsopgave i fysik!!

Min afleveringsopgave lyder sådn:

Et stålvalseværk fremstiller jernplader, der hver vejer 810 kg. En sådan jernplade, der er hvidglødende føres fra valsen ned i et kølekar, der indeholder 4000 liter vand. Temperaturen af vandet er inden jernpladen føres ned i det 31 °C, mens den fælles temperatur af pladen og vandet, når pladen er afkølet, bliver 52 °C. I udregningerne kan du antage, at kølekaret er isoleret.
a) Hvor meget varmeenergi modtager vandet og hvor meget varmeenergi afgiver jernpladen?

Her har jeg udregnet, at det bliver 351,12 MJ med denne formel:

?E = m · c · ?T
?E = 4000 kg · 4180 J/kg/°C · 21°C =351.120.000 J 
= 351,12 MJ
 

Er det rigtigt??

Den næste opgave kan jeg bare ikke finde ud af:

b) Bestem hvor stor temperaturen af den hvidglødende jernplade er.
Er det den samme formel man skal bruge?

Håber virkelig at i vil hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2011 af Anxyous (Slettet)

 Ja, her skal du bare finde T.

Husk også relevante antagelser mht. vandets masse osv.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. august 2011 af Hippocrates (Slettet)

Hej
 

Ja du har fat i det rigtige. Til sidste del skal du huske på, at energi(varme) ikke kan forsvinde. Det betyder, at optaget energi = afgivet energi. Så det energi, som vandet modtager, afgiver jernpladen. Og da du kender massen samt temperaturen, som pladen ender på, kan du finde den hvidglødende jernplades temperatur. Du skal selvfølgelig huske at bruge den specifikke varmekapacitet for jern.
 

V. h.  
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Værdier til løsning af opgave b):

Q = -351·106 J

mjern = 810 kg

cjern = 444 J/(kg·K)

T2 = 52 Cº

Dermed kan temperaturen T1 nemt beregnes.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2011 af mathon

 

                    mjern·cjern·ΔT = Q

                    (810 kg)·(444 J/(kg·C))·ΔT = 351,12·106 J

                    (359640 C-1)·ΔT 351,12·106

                           ΔT = (351,12·106) / (359640 C-1) = 976,31 C

                    Tbeg - (52 C) = 976,31 C

                    Tbeg  = (976,31 C) + (52 C)   1028 C


Svar #5
27. august 2011 af Flæskesteg2x (Slettet)

TUSIND TAK !! Det var en kæmpe hjælp!

Mange tak, jeg tror at jeg forstår opgaven nu!


Svar #6
27. august 2011 af Flæskesteg2x (Slettet)

Undskyld, men til det sidste svar skriver du, at C skal være i minus første, hvorfor det? :) og skal jeg bare skrive i min opgave at den energi vandet optager, er den samme mængde energi som der frigives, fordi der ikke kan være "overflødig" energi?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. august 2011 af mathon

   fordi intet går til spilde

...

   J/(kg·C) = (J/kg)/C = J·kg-1·C-1


Svar #8
27. august 2011 af Flæskesteg2x (Slettet)

Okay mange tak!


Skriv et svar til: Hjælp til udregning af varmeenergi!! Hjælp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.