Fysik

Kaliumindhold i banan (har lange spg., har selv lavet opg.)

26. august 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg er ved at regne en eksamensopgave på fysik A.

Opgaven

Mange fødevarer har et naturligt indhold af kalium. En lille del af kaliumatomerne er det radioaktive K-40. Det kan blandt andet henfalde ved elektronindfangning. Kernerne efterlades herved i en exciteret tilstand, hvorfor elektronindfangningen efterfølges af en foton fra den dannede argonkerne.

a) Opstil reaktionsskemaet for elektronindfangningen.

Det har jeg gjort. Ingen problem

De udsendte fotoner kan bruges til at bestemme kaliumindholdet i en fødevare. Ved måling på en prøve af bananer registrerer man, at der udsendes 3,25*106 af de omtalte fotoner i løbet af et døgn. Aktiviteten kan regnes for konstant indenfor dette døgn. Elektronindfangningen udgør 11 % af samtlige K-40 henfald.

b) Beregn den samlede aktivitet fra K-40 i prøven

Det har jeg gjort. Jeg fik denne til 341,96 Bq. Jeg er 100 % sikker på mine resultater

Massen af bananerne i prøven er 2,975 kg.

c) Beregn, hvor mange procent af bananernes masse, der er kalium.

For det første er jeg i tvivl om, hvordan jeg kan beregne indholdet af kalium? Det giver ingen mening, da jeg ikke ved hvor meget almindeligt kalium, der er i forhold til kalium 40. Hvis de vil have mig til at beregne kalium 40 er det dog muligt. Er det kalium 40 jeg skal regne på? I såfald har jeg tænkt at bruge formlen

A=k*N

Denne udtrykker sammenhængen mellem aktiviteten og antallet af IKKE-henfaldne kerner. Jeg skal vel bruge alle kerner, hvorfor følgende formel skal bruges
 

N=N0*e-k*t

Her kan jeg isolere N0, som er antallet af kerner fra start ER DET KORREKT?

Derefter skal jeg ellers bruges halveringstiden på 1,28 G år samt lidt molberegning og så er den lavet.

Her til sidst har jeg et meget vigtigt spørgsmål: Hvordan kan man egentlig beregne massen af kalium (Kalium 40). Denne ændres jo konstant, da det hele tiden henfalder. Masseprocenten bliver jo mindre og mindre, altså hvis det er kalium 49, man beregner for


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

Se følgende vedhæftede fil:

Vedhæftet fil:dok1.docx

Svar #2
26. august 2011 af placebo321 (Slettet)

Du besvarer ikke mine spørgsmål. Du beregner jo også for kalium 40. I opgaven står der bare kalium (menes der her naturligt kalium?)

FOR DET FØRSTE gælder sammenhængen

A=k*N

for aktiviteten og antallet af IKKE-henfaldne kerner iflg. mine fysikbøger.

FOR DET ANDET er dine beregninger helt forkerte. Du har glemt at inddrage avogadros konstant til beregne hvor mange mol kernerne svarer til og derefter beregne vægten.


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Jeg besvarer nøjagtig det spørgsmål, du beder mig om. Det er kalium-40.

Jeg har også benyttet formlen A = k·N. Hvad kan du ikke forstå i filen?

Aktiviteten af 40K i prøven er 342 Bq.

Benyt nu formlen N = A/k for at finde antallet af IKKE-henfaldne kerner. Det er jo netop det antal, du skal finde!

Avogadros' konstant er ligegyldig i denne sammenhæng, du skal ikke regne i mol.

Du har en underlig, arrogant attitude. Jeg prøver bare at hjælpe dig, ellers kan du lave dine opgaver selv.


Svar #4
26. august 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg bliver bare forvirret over dine udregninger. Så siger jeg det på en anden måde.

Det er ikke antallet af ikke-henfaldne kerner jeg skal finde. Jeg skal bruge alle kerner; nogle er jo henfaldet. Derfor skal jeg beregne, hvor mange kerner, der var fra start. Først beregner jeg antallet af ikke-henfaldne kerner:

N=A/k

hvor N betegner antallet af ikke-henfaldne kerner. Derefter beregner jeg det samlede antal kerner; altså de henfaldne kerner + de ikke-henfaldne) Dette gør jeg med

N=N0*e-k*t

Her betegner N0 antallet af kerner fra start. Jeg kalder det bare N i det følgende beregninger.

Dermed kan jeg bruge

N=Na*n     n= N/Na                  (Na betegner avogadros konstant)

Herefter kan jeg benytte K-40's molare masse på 39,96

n=m/M     m=n*M                       (altså foretager jeg molberegninger)

Herefter kan jeg beregne massen af K-40. Jeg kan finde ud af hvor meget K-40 der er i naturligt kalium. Dermed har jeg kaliumindholdet.

Jeg ved bare ikke om dette er rigtigt, for det er ikke den måde, du gør det på.


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Du kan beregne massen af kalium på to måder:

mK-40 = 39,9u · 1,987·1019 kerner · 1,66·10-27 kg/u = 1,3·10-6 kg

mK-40 = (N/NA)·M = (1,987·1019 kerner / 6,022·1023 1/mol) · 0,039 kg/mol = 1,3·10-6 kg 


Svar #6
26. august 2011 af placebo321 (Slettet)

#5

OK. Nu kan jeg se det. Men det var heller ikke så meget det, jeg var i tvivl om. Det er stadig fremgangsmåden, hvilket er det, jeg er i tvivl om i #4. Vi har jo to forskellige fremgangsmåder


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. august 2011 af mathon

 

     Elektronindfangningen udgør 1,12% af samtlige K-40 henfald

     henfaldskonstanten er
                                         k = 1,7432
·10-17 s-1
 


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Du skal finde antallet af kerner i prøven med 2,975 kg bananer. Du finder antallet kerner ved

N = A/k

Der er ikke behov for selve henfaldsloven, som du nævner. Hvor ville du da finde tiden t?


Svar #9
26. august 2011 af placebo321 (Slettet)

Tiden er 1 døgn for målingen.

 I A=k*N

finder jeg antallet af ikke-henfaldne kerner. Dermed har jeg ikke kernerne fra starten af målingen.

Lige et helt andet spørgsmål: Er det ikke en lidt underlig opgave, da massen af K-40 jo ville falde hele tiden, da den henfalder.


Svar #10
26. august 2011 af placebo321 (Slettet)

#7

I opgaven står der, at elektronindfangningen udgør 11,1 % af samtlige K-40 henfald. Så det stoler jeg på.

Mathon, jeg har mere brug for hjælp til fremgangsmåden og til at vurdere om det er min fremgangsmåde eller studieguruens, der er den rigtige.


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. august 2011 af mathon

#7


 

     Elektronindfangningen udgør 1,12% af samtlige K-40 henfald

     henfaldskonstanten er
                                         k = 1,7432
·10-17 s-1

     kilde: CRC Handbook of Chemestry and Physics


Brugbart svar (1)

Svar #12
26. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#10

Jeg fandt en fejl i filen, som er vedhæftet i #1.

Idet henfaldet af 40K foregår eksponentielt efter forskriften

N(t) = N0·e-kt , hvor k = ln(2)/t1/2 , har vi ændringen i antallet af 40K isotoper i tidsrummet Δt til

ΔN = -k·N(t)·Δt , dvs

antallet af 40K isotoper i bananen er da

N(t) = (ΔN/Δt)/k = 3,25·106/0,11/(24·60·60)·1,248·109·365,25·24·60·60/ln(2)

                           =3,25·106·1,248·109·365,25/(0,11·ln(2))

                           = 1,94·1019 40K isotoper      (hvilket jo er stort set det samme antal kerner som i #1)

Da elektronindfangningen udgør en del af den samlede aktivitet, har vi at den samlede mængde kalium atomer er 1,94·1019/0,00012 = 1,62·1023 kalium atomer

Naturligt forekommende kalium har atomvægt 39,0983 (findes i databogen), så massen af denne mængde kalium er

mK-40 = 1,62·1023·39,0983·1,66·10-27 kg = 1,05·10-2 kg = 10,5 g kalium, svarende til

1,05·10-2/2,975 = 0,35 % af bananens masse.


Brugbart svar (1)

Svar #13
26. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

I databogen, står at

40K (0,012%, radioaktiv, henfaldstid 1,248·109 år)


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. august 2011 af mathon

sorry tastfejl
 

                  4019K (0,012%, e.c.T½ = 1,248·109 år henfaldskonstanten
                                                                              k = 1,7432
·10-17 s-1

 


Brugbart svar (1)

Svar #15
26. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#10

Hvis vi så forstætter med antallet af isotoper i #5, får vi massen af kalium-40 til at være

mK-40 = (N/NA)·M·0,00012 = ((1,987·1019 kerner / 6,022·1023 1/mol) · 0,039 kg/mol)·0,00012 = 1,08·10-2 kg

hvilket svarer til en procentdel på

(1,08·10-2 kg) / 2,975 kg = 0,36 % af bananens samlede masse


Svar #16
27. august 2011 af placebo321 (Slettet)

#12

Jeg forstår ikke din beregning. Det er heller ikke beregningerne, jeg er usikker på. Jeg vil ikke have jer til at regne det for mig. Jeg vil hellere have jer til at svare på, om det jeg siger i #4 er rigtigt. Altså hvor I ser det igennem og ikke selv regner, så kan jeg nemlig bedre forstå det.


Brugbart svar (0)

Svar #17
27. august 2011 af mathon

    A = k·N                 hvor N er antal henfaldne kerner

ikke henfaldne kerner
 er
                               No - N = No - A/k


Brugbart svar (1)

Svar #18
27. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#16

Vi deler beregningerne op i trin:

1) Først finder du henfaldskonstanten k .

2) Dernæst bestemmer du antallet af 40-K isotoper i bananen gennem N = A/k .

3) Efterfølgende finder du antallet kaliumatomer ud fra oplysningen 0,012 % .

4) Til slut beregnes massen af kaliumatomerne ved hjælp af kalium-40's atomvægt.


Svar #19
27. august 2011 af placebo321 (Slettet)

#18 Korrektion af 4)

Massen af kaliumatoner findes da vha. det naturlige kaliumsatomvægt. Ikke sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #20
27. august 2011 af mathon

SORRY!

rettelse:
#17 var dårligt tænkt

    A = k·N                 hvor N er antal ikke-henfaldne kerner

aktiviteten er "naturligvis" bestemt af øjeblikkets mængde af tilbageværende 4019K-kerner


Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.