Matematik

Bestemme øvre grænse

28. august 2011 af Magnus22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg sidder med en opgave som jeg simpelthen ikke kan løse..

Jeg skal bestemme den øvre grænse for: U(x)=20·(1−e^(−2.5x^2 ) )+11.2

Jeg har bl. a. prøvet med at sætte ligningen lig 0 og løse mht. x, men det giver noget helt ude i skoven..

Hvordan er det nu det skal gøres?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. august 2011 af SuneChr

Du skal differentiere U(x) for at finde maximum for U. Find ud af, hvornår U´(x) = 0.

Det du har gjort ved at sætte U(x) = 0 er, at du ville finde nulpunkter for U(x).


Svar #2
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

differentiere jeg udtrykket får jeg at: U'(x)=100xe^(−(5x^2)/2)

løser jeg så dette mht. x, så får jeg x=0 ? ?

EDIT: jeg sætter ligningen lig 0, inden jeg løer mht. x


Svar #3
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

hvad gør jeg galt?


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. august 2011 af SuneChr

U´(x) = 100x·e-2,5xsom du også har skrevet. 0-reglen siger, at U´(0) = 0  med et minimum for U her.

Den anden faktor → 0 for x  →  ± ∝  så U har åbenbart intet maximum. U har da en øvre grænse repræsenteret

grafisk ved en asymptote, der hedder y = 31,2.

Vi skal da bevise, at funktionen U har en sådan asymptote.


Svar #5
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

okay, så det vil sige at man ikke kan udregne den øvre grænse, men kun se den på en graf?

Jeg har tegnet grafen, og her ser jeg også at y=31,2, men skal man ikke kunne regne sig frem til det?


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. august 2011 af SuneChr

U(x)  =  - 20·e-2,5x2 + 31,2      Hvoraf det ses,     U(x) → 31,2    for  x  →  ± ∝

y = 31,2 er da øvre grænse men ikke maksimum.  Øvre grænse kaldes også supremum.


Svar #7
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

hvordan kommer du frem til: U(x) = - 20·e-2,5x2 + 31,2

er det bare ved at aflæse på grafen, el. har du regnet der frem hertil?


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. august 2011 af SuneChr

Gang 20 ind i store parentes i # 0 og reducér.

Opgavens ophavsmand m/k har jo drillet lidt, ved at sætte parentesen.


Svar #9
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

når jeg løser ligningen får jeg 31.2−20e^(−(5x^2)/2)
Er det bare det?

Så skal jeg hverken diffentiere el. sætte lig 0 ?

tak for din tid :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
28. august 2011 af SuneChr

1)  Ja, Vinkelret afstand asymtote og exponentialfunktion nærmer sig 0 når x går mod +/- uendelig.

2)  Nej. Du viste at U har min  for x = 0.


Svar #11
28. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

men hvordan besvarer jeg så opgaven?

skal jeg bare helt undlade det med differentieringen og så kun skrive at jeg beregner ligningen?


Brugbart svar (1)

Svar #12
28. august 2011 af SuneChr

# 11  Bring  U på formen     U(x)     =   - 20·e-2,5x2 + 31,2
 

Differentiér og find minimum og konstatér, at U intet maksimum har, men har en øvre grænse som let ses af at

 U(x) → 31,2   for x  →   ± ∝
 

U har da linjen  y  =  31,2  som asymptote.


Skriv et svar til: Bestemme øvre grænse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.