Matematik

Har brug for et hint til opgave

31. august 2011 af jeanluca (Slettet) - Niveau: B-niveau

En Coopertest er en simple måde at finde en persons kondital på. Testen går ud på at løbe så lang en distance som muligt på 12 min.

Distance (meter)     2300        3300

Kondital                      40              62

Tabellen viser sammenhængen mellem distancen og konditallet for mænd. Denne sammenhæng kan med god tilnærmelse beskrives ved --> K = ax + b

Hvor K er konditallet, og x (målt i meter) er den distance, manden kan løbe.

a) bestem tallene a og b

Hvilken formel skal jeg bruge her? Eller skal jeg sætte det op som 2 ligninger og så forkorte dem? Er ret meget i tvivl.


Brugbart svar (5)

Svar #1
31. august 2011 af mathon

                                  K = ax + b

                                  62 = a·3300 + b

                                  40 = a·2300 + b                        ligningerne subtraheres

                                  22 = 1000a

                                  a = 22/1000 = 0,022

hvoraf
                                  K = 0,022·x + b
og
                                  40 = 0,022·2300 + b                 som giver

                                  b = 40 - 50,6 = -10,6

konklusion:
                                  K = 0,022·x - 10,6


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. september 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Uha, Mathon. Det lykkes dig altid at forvirre folk :D

#0

Rent gymnasie-matematisk er der lagt op til, at du først og fremmest skal identificere, at K = ax+b minder om y = ax+b, som beskriver en ret linje. Dernæst skal der gerne poppe en formel for hældningen på en ret linje op i dine tanker:

a = (y2-y1)/(x2-x1)

Når du har beregnet a på denne måde er vi halvvejs. Ved at indsætte a og ét af dine 2 punkter i K = ax + b, kan du isolere b.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. september 2011 af mette48 (Slettet)

#2

Mathon tager udgangspunkt i opgaveteksten uden overflødig indblanding af andre ting.

Der er ingen grund til at begynde at snakke om graf og ret linie i denne opgave.

Ligningen står i opgaveteksten og der skal bare sættes rigtigt ind i den og løse de 2 ligninger med 2 ubekendte.

#1

Dejligt at se at du er ved at blive mere pedagogisk igen efter ferien.


Brugbart svar (3)

Svar #4
01. september 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

#3

Ligningen (eller forskriften) er netop den, der ønskes bestemt. Ud fra et 1.g-matematisk synspunkt er den mest pædagogiske måde at løse denne opgave på, ved at gå frem efter de tillærte regler - dvs. først at beregne hældningen (når man har indset at forskriften beskriver forløbet af en ret linje) og derefter at beregne b ud fra hældningen og et af de to opgivne punkter.

Det er som regel typeopgaver, og de optræder ofte til eksamen. Derfor kan man lige så godt vise eleverne, hvordan man løser opgaven, på en måde, som de er vant til.


Skriv et svar til: Har brug for et hint til opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.