Matematik

Vektor parallellogram koordinater

03. september 2011 af came (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej  med jer.

Jeg sidder fast i en opgave om vektorregning og håber på hjælp.

Opgaven lyder som følger:

Punkterne A= (-3,5) ,  B (0,9) ,  C(4,1) og D (d1,d2) danner en firkant ABCD.

a) bestem koordinaterne for vektorerne AB og BC.

Denne opgave har jeg løst.

Nu kommer det svære:

b) Bestem koordinaterne for punktet D, så firkanten bliver et parallellogram.

Hvordan skal jeg finde koordinaterne for punktet D?

Jeg er lige begyndt på vektorregning, så jeg håber jeg kan få noget hjælp.

Tak på forhånd : - )


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at firkanten ABCD er et prallelogram, så DC = AB , hvoraf ses

OD = OC + CD = OC - DC = OC - AB = OC + BA


Svar #2
03. september 2011 af came (Slettet)

Jeg forstår godt, at i et parrallellogram der er     DC= AB

Jeg forstår ikke din nederste udregning. Hvad mener du med tegnet O. Mener du omkredsen? Jeg kender ikke omkredsen.

Kan du hjælpe mig med, hvordan regnestykket til at finde koordinaterne D skal se ud?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

O er i denne sammenhæng koordinatsystemets begyndelsespunkt. Stedvektoren til punkt P er vektoren OP, og den har samme koordinater som punket P .

Nå man skal finde punktet D's koordinater er det ækvivalent med at finde koordinaterne til vektoren OD .


Svar #4
04. september 2011 af came (Slettet)

Ja, jeg forstår jeg skal bruge stedvektoren. Jeg forstår derimod ikke, hvordan jeg skal finde koordinaterne til vektoren OD, når jeg ikke kender D.  

Du har skrevet følgende:

OD = OC + CD = OC - DC = OC - AB = OC + BA

Hvordan kan jeg finde koordinaterne OC?

Eller hvordan skal jeg finde koordinaterne CD?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Koordinaterne for punkterne A, B, og C er jo kendt. Derfor kan man jo beregne de to vektorer OC og BA:

OD = OC + BA = OC + BO + OA = OC + OA - OB


Svar #6
04. september 2011 af came (Slettet)

Er regnestykket så?

OD=

4 og 1 + 0 og 9 og -3 og 5= 1, 5

Jeg forstår stadigvæk ikke, hvordan jeg skal indsætte tallene i din formel? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

OD = OC + OA - OB = (4 ; 1) + (-3 ; 5) - (0 ; 9) = (4 +(-3) -0 ; 1 + 5 - 9) = ...


Svar #8
04. september 2011 af came (Slettet)

Jeg tror, jeg har forstået det nu.

Har jeg ret, hvis jeg får følgende resultat?

OD = OC + OA - OB = (4 ; 1) + (-3 ; 5) - (0 ; 9) = (4 +(-3) -0 ; 1 + 5 - 9) = 1, -3

Ud fra ovenstående stykke, har jeg så ret, hvis jeg siger koordinaterne for punktet D= 1,-3

??


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er korrekt, med parenteser omkring koordinaterne for punktet D.


Skriv et svar til: Vektor parallellogram koordinater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.