Matematik

Problem med årlig gennemsnitlig fremskrivningsfaktor med "-%"

04. september 2011 af martin1977dk (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg har lige brug for en forklaring på følgende regnestykke..

En størrellse ændrer sig i fire på hinanden følgende år, med henholsvis 3,1%, -2,4%, 8,5% og 1,4%

Find gennemsnitlig årlig procentvise ændring i fireårsperioden.

 

Jeg mener jeg skal indsætte tallene som følgende 4^√3,1*-2,4*8,5*1,4 = Og derefter udregne procentændring = F år=tallet fra før -1= %

Men når jeg indtaster det første kvardratrods-regnestykke på lommeregneren, så skriver den syntaxerror, hvis jeg indtaster samme med hvor -2,4% bare er 2,4%, så kan den godt, så hvad pokker gør jeg når der er "-%" ???

 

Mvh.

 

Martin


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2011 af peter lind

Du kan ikke uddrage kvadratroden af et negativt tal. Du skal bruge renteformlen- Hvis størrelsen er A er den året efter A1 = A(1+r1) 2 år senere får du så  A2 = A1(1+r2) = A(1+r1)(1+r2) o.s.v.


Svar #2
04. september 2011 af martin1977dk (Slettet)

Kan du komme med et eks i forhold til mit regnestykke? For er ikke helt med. Så men vi er enige om at havde det været positive tal, så havde mit bud været måden at gøre det på? Martin

Svar #3
04. september 2011 af martin1977dk (Slettet)

Kan du komme med et eks i forhold til mit regnestykke? For er ikke helt med. Så men vi er enige om at havde det været positive tal, så havde mit bud været måden at gøre det på? Martin

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. september 2011 af peter lind

nej Det er ikke metoden. Hvis r1 = 2% er A1 = A(1+0,02). Hvis r1 i stedet var -3% vil det blive A(1-0,03)


Svar #5
04. september 2011 af martin1977dk (Slettet)

Ved godt det er op af bakke, ;-) men hvordan finder du så gennemsnit. Grunden til den anden metode, er at den umidbart er nævnt i matematikbogen, derfor min undren :-)

Svar #6
04. september 2011 af martin1977dk (Slettet)

Ved godt det er op af bakke, ;-) men hvordan finder du så gennemsnit. Grunden til den anden metode, er at den umidbart er nævnt i matematikbogen, derfor min undren :-)

Svar #7
04. september 2011 af martin1977dk (Slettet)

Undskyld dobbeltposter, men den kommer op med fejlmeddelelse, så kan ikke se om indlæg er gemt :-/

Brugbart svar (0)

Svar #8
04. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Når størrelsen ændrer sig med de angivne procenter, har den efter de 4 år ændret sig med den samlede faktor

(1 + 0,031)·(1 - 0,024)·(1 + 0,085)·(1 + 0,014)

Den gennemsnitlige årlige procentvise ændring p findes da som løsningen til

(1 + p)4 = (1 + 0,031)·(1 - 0,024)·(1 + 0,085)·(1 + 0,014) ,


Svar #9
04. september 2011 af martin1977dk (Slettet)

Ok takker. Må lige prøve :-) ellers vender jeg tilbage :-)

Skriv et svar til: Problem med årlig gennemsnitlig fremskrivningsfaktor med "-%"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.