Matematik

STX Mat AB1 - Linjer og vektorer

10. september 2011 af dnopas (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalens brugere!

Jeg skal lave en aflevering til på mandag, der består af 5 opgaver fra bogen "Mat AB1"

De 2 første kan jeg godt selv finde ud af, men de de 3 andre har jeg lidt svært ved:

 

Opgave 518

1) En linje går gennem (3,4) og har hældningen -2. Skriv en ligning for linjen. Beregn dens skæringspunkt med x-aksen.

Hvordans skal jeg skrive denne ligning, uden at tegne linjen? Og ja, hvordan beregner jeg hvor den skærer x-aksen?

2) En linje går gennem (-2,5) og har hældningen 0,6. Skriv en ligning for linjen på formen: ax+by+c = 0

???

Opgave 520

Skriv en ligning på formen y-y0 = a(x-x0) for den linje går gennem punkterne K (-3,10) og L (4,-1). Skriv derefter ligningen på formen ax + by +c = 0, idet a, b og c ønskes angivet som hele tal.

???

Opgave 521

Tegn den rette linje, der har ligningen 3x - 2y - 8 = 0, ved at finde to punkter med hele koordinater på linjen. Angiv derefter dens hældning.

???

Nogle der kan give noget hjælp, det ville jeg være meget glad for! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

518. 1) Man kender hældningskoefficienten a . Bestem koefficienten b i liniens ligning y = ax + b ud fra det givne punkt.

2) Skriv ligningen på formen y = ax + b og omskriv den s9 tl den ønskede form.

520. Bestem hældningskoefficienten ud fra de to punkter, og indsæt så det ene punkt i ligningens form.

521. Beregn to punkter på linien.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2011 af WHiP (Slettet)

(1)

Du får at vide linjen har en hældning på -2 og går gennem punktet (3,4)

Beregn linjen når du ved: y=-2x+b


Svar #3
10. september 2011 af dnopas (Slettet)

#1


518. 1) Man kender hældningskoefficienten a . Bestem koefficienten b i liniens ligning y = ax + b ud fra det givne punkt.

2) Skriv ligningen på formen y = ax + b og omskriv den s9 tl den ønskede form.

520. Bestem hældningskoefficienten ud fra de to punkter, og indsæt så det ene punkt i ligningens form.

521. Beregn to punkter på linien.

 

518. 1) Hvordan gør jeg det? y = -2x + b, hvordan finder jeg hvor den skærer y-aksen? Og hvordan finder jeg ud af hvor den skærer x-aksen?

2) Den må jeg lige have hjælp med, det forstår jeg ikke hvordan jeg skal regne ud.

520. Kan du ikke vise mig hvordan jeg skal gøre alle disse ting generelt?

521. Hvordan? Og hvad er C overhovedet i formlen, kan ikke se det i bogen...


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

518 1) Det er oplyst, at linien går gennem punktet (3,4) . Dette punkt skal derfor tilfredsstille liniens ligning, så dette bruges til at bestemme b.

2) Linien har hældning 0,6 og går gennem et givet punkt, så ligningen  har formen y = 0,6x + b . Flyt alle leddene på samme side af = , så ligningen har formen ax + by + c = 0 .

520. Benyt formlen a = (y2 - y1) / (x2 - x1) . Den må være givet i din bog.

521. Du har givet liniens ligning. Vælg to værdier for x og beregn de tilhørende y-værdier.


Svar #5
11. september 2011 af dnopas (Slettet)

#4


#2

518 1) Det er oplyst, at linien går gennem punktet (3,4) . Dette punkt skal derfor tilfredsstille liniens ligning, så dette bruges til at bestemme b.

2) Linien har hældning 0,6 og går gennem et givet punkt, så ligningen  har formen y = 0,6x + b . Flyt alle leddene på samme side af = , så ligningen har formen ax + by + c = 0 .

520. Benyt formlen a = (y2 - y1) / (x2 - x1) . Den må være givet i din bog.

521. Du har givet liniens ligning. Vælg to værdier for x og beregn de tilhørende y-værdier.

 

518

1) Har jeg fået lavet

2) Jeg forstår stadig ikke, indtil videre er jeg kommet til: 0,6x + 6,2 + C = 0 Hvad er C, eller hvad skal jeg skrive?

520. Har lavet det med hældningstallet, men igen det med ovenstående form, hvordan indsætter jeg det i den?

521. Igen kommer ligningen/formen, please hjælp :S

 

 


Svar #6
11. september 2011 af dnopas (Slettet)

Har nu fået 518 2) til 3x + 5 y + 31 = 0, er det korrekt?

Eller er det bare 0,6x + 1y + 6,2 = 0?


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

518 2) Begge ligninger er på formen ax + by + c = 0 , så de kan jo begge bruges.

520. Når hældningstallet a er bestemt, benytter man et af de to givne punkter og indsætter i den angivne formel.

521. Genlæs #4 .


Svar #8
11. september 2011 af dnopas (Slettet)

#7


#6

518 2) Begge ligninger er på formen ax + by + c = 0 , så de kan jo begge bruges.

520. Når hældningstallet a er bestemt, benytter man et af de to givne punkter og indsætter i den angivne formel.

521. Genlæs #4 .

 

521. Jeg spørger netop fordi jeg ikke forstår det. Kan du give et eksempel?


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du behøver ikke gentage hele teksten fra et indlæg, du refererer til.

Du har givet en ligning for linien. Vælg to værdier for x, for eksempel x = 0, og x = 1, og beregn de tilhørende værdier af y. Derved fås to punkter på linien.

Eller sæt først x = 0 og beregn det tilhørende y, og sæt dernæst y = 0 og beregn det tilhørende x. Derved fås to punkter på linien. Tegn linien og bestem så dens hældning ud fra de to fundne punkter.


Svar #10
11. september 2011 af dnopas (Slettet)

#9


#8

Du har givet en ligning for linien. Vælg to værdier for x, for eksempel x = 0, og x = 1, og beregn de tilhørende værdier af y. Derved fås to punkter på linien.

Eller sæt først x = 0 og beregn det tilhørende y, og sæt dernæst y = 0 og beregn det tilhørende x. Derved fås to punkter på linien. Tegn linien og bestem så dens hældning ud fra de to fundne punkter.

Kan du ikke vise det i praksis?

3x1-4x1-8=-9? Forstår det ikke :)

 

Eller som du foreslår

3*0-4*1-8=-12?


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ligningen er 3x -2y -8 = 0.

Sæt x = 0 og beregn y, dvs. 3·0 -2y -8 = 0 , eller y = -4 . Heraf ses, at (0 ; -4) er et punkt på linien.

Prøv nu at finde det punkt på linien, hvor y = 0 .


Svar #12
11. september 2011 af dnopas (Slettet)

Okay mange tak, nu forstår jeg det, men har lidt tvivl ved 518 2) er det ligegyldigt om du tager punkt K eller L?


Svar #13
11. september 2011 af dnopas (Slettet)

#12

#11

Okay mange tak, nu forstår jeg det, men har lidt tvivl ved 518 2) er det ligegyldigt om du tager punkt K eller L?


Svar #14
11. september 2011 af dnopas (Slettet)

#11


#10

Okay det går ikke godt for mig med at citere :D

Men ved du deT?


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, det er ligegyldigt. Derfor formuleringen om at indsætte det ene punkt i ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. januar 2012 af Mariaass (Slettet)

Opgave 520.
Vil en af jer evt. give en fyldig udregning med resultat af den?? det haster

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #17
23. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Se din anden opgavetråd, hvor du nu kører den opgave.

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1139085


Skriv et svar til: STX Mat AB1 - Linjer og vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.