Fysik

Skråt kast

13. september 2011 af larsenmax (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg vil meget gerne have hjæp til følgende opgaver, og hvad skal man?

En sten kastes skråt op i luften med elevationen 30º og begyndelsesfarten 19m/s.

a. Hvor stor er kastevidden?

b. Hvor stor er stighøjden?

c. Hvor lang tid går der, inden stenen er oppe i det øverste punkt af banen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. september 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

De relevante ligninger er:

x = v0*cos(theta)*t

y = v0*sin(theta)*t - 1/2gt2

hvor theta = 30 grader, og v0 = 19m/s

Så du kan finde tiden det tager for at y = 0 altså løse:

0 = v0sin(theta)*t-1/2gt2    for t

Det er jo der stenen rammer jorden når y = 0

Og sæt denne tid ind i x

b.

Stighøjden findes ved der hvor farten i lodret retning er 0, altså Vy = 0 og Vy kan fås ved at udnytte:

Vy = dy/dt = v0*sin(theta) -g t, igen kan tiden isoleres og sættes ind i y.

med den fundne tid har du også fundet svaret på c)

 

Bemærk at jeg ikke har taget hensyn til at stenen ikke kan kastes direkte fra jordniveau, men hvis det skulle gøres, skulle der et ekstra led på y, altså y = y0 + v0sin(theta)*t -1/2gt2

Det kan anes at dette ligner den gode gamle bevægelsesligning, som nogen kalder s(t) = 1/2at2+v0t+s0 .

Bare i y retningen. i x-retningen er der ingen acceleration, så derfor er der kun et s(t) = v0*t.

 

Jeg håber ikke der er nogen fejl :)


Skriv et svar til: Skråt kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.