Matematik

Bestem integralet

14. september 2011 af hansemad (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem ∫(2x3+1) / (√x4+2x-1) dx

- Først indfører jeg substitutionen u = x4+2x-1

- Herefter bestemmer vi differentialkvotienten, og dx isoleres: dx = (du) / (2x3+1)

Hvad gør jeg herefter?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Substitutionen er korrekt. Differentier korrekt:

u = x4 + 2x -1 ⇒ du = (4x3 + 2) dx = 2·(2x3 + 1) dx , så (2x3 + 1) dx = (1/2) du

Indsæt det nu i integralet.


Svar #2
14. september 2011 af hansemad (Slettet)

Hvordan kommer du fra (2x3 + 1) dx til (1/2) du ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Vi har   du = 2·(2x3 + 1) dx , så det følger ved at dividere med 2 på hver side.


Svar #4
14. september 2011 af hansemad (Slettet)

Det ser lidt uoverskuligt ud, hvordan kan dx så blive isoleret?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2011 af mathon

 

       x4+2x-1 = u

       4x3+2 = 2(2x3+1) = du/dx

                    (2x3+1)dx = (1/2)du

 

         ∫(2x3+1) / (√x4+2x-1) dx = ∫(1 / (√x4+2x-1))·((2x3+1)dx) = ∫ (1/√(u))·(1/2)du = ∫(1/(2√(u))du =

                                    √(u) + k  =  √(x4+2x-1) + k

                                        


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Dermed er

∫ (2x3+1) / (√x4+2x-1) dx = (1/2) ∫ 1/(√u) du = (1/2) ∫ u-1/2 du = (1/2)·(1/(1/2))·u1/2 + k

                                           = u1/2 + k

                                           = √(x4 + 2x -1) + k


Svar #7
14. september 2011 af hansemad (Slettet)

Det virker så uoverskuligt at kigge på, uden brøkerne. Kan I ikke forklarer lidt mere hvad der sker?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Der indgår da brøker i både #5 og #6 , og det er givet i detaljer med mellemregninger. Hvad er det, du ikke forstår?


Svar #9
14. september 2011 af hansemad (Slettet)

Jeg ved godt, at der er brøker, men de ser uoverskueligt ud, når man kun kan lave "/" Derfor vil jeg gerne ha lidt flere forklaringer på... Skal det ikke være ∫ ((2x3+1)/(√u) du i stedet for ∫ ((1)/(√u) du ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er jo meningen, at du selv skal arbejde det igennem ved siden af. Der er overalt i #5 og #6 gjort brug af parenteser, så det ikke kan misforstås på nogen måde.


Skriv et svar til: Bestem integralet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.