Fysik

Effekt

14. september 2011 af Karldenstore (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen!

Har brug for hjælp til spg. c) i denne opgave!

 

En solcelle er en spændingskilde, der omsætter den tilførte strålingsenergi til nyttig elektrisk energi. For en solcelle er sammenhængen mellem spændingsfaldet U over solcellen og strømstyrken I gennem den givet ved:
I=α-β⋅(e^(γ⋅U)-1)
Solcellen benyttes ved en belysning, hvor α=0,180 A,=1,47 nA og γ=40 V^(-1). Når solcellen forbindes til en resistor, er spændingsfaldet over solcellen 0,45 V.

a) Beregn resistorens resistans.

Solcellen har arealet 16,8⋅10^(-3) m^2. Intensiteten af sollyset er 870 W/m^2.

b) Beregn solcellens nyttevirkning.

Resistoren i kredsløbet udskiftes med en resistor med variabel resistans. Den nyttiggjorte effekt fra solcellen ved den givne belysning afhænger af resistansen af den variable resistor i kredsløbet.

c) Beregn den største effekt fra solcellen ved den givne belysning. Hvor stor en resistorens resistans i denne situation.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Du har Intensiteten som Watt/m^2 gang arealet på så har du effekten P gang nyttevirkningen på i decimaltal, så har du den Maksimale effekt. Resistansen kan regnes fra nogle af disse formler:

P = U*I og  U = R*I  <=> U = R I

Hvilket ved bliver til fx:

P = R*I*I = R*I2

Jeg tror det er tilstrækkeligt, men håber ikke jeg har misforstået spørgsmålet.


Skriv et svar til: Effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.