Matematik

færdighedregning 9.-10. klasse BRØKER

15. september 2011 af MajaSch (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej matematikmennesker

Jeg har lige at spørgsmål ang. udregning af brøker. De to opgaver jeg skal udregne lyder:

a) Udregn: 19 - 8 5/8

b) Udregn: 9 1/4 * 16

Da disse opgaver indgår i en færdighedsregning, ville jeg sætte pris på at den der svarer på tråden også giver en forklaring af hvordan man udregner opgaverne. På forhånd tak! :)

 

 


Svar #2
15. september 2011 af MajaSch (Slettet)

Den har jeg skam kigget i, og jeg synes ikke den giver mig nogle svar på hvordan jeg finder frem til svaret. Kan det passe at jeg i b, ganger 16 med 9, for derefter at gange 16 ind i brøken og til sidst adderer 16*9 + 16*(1/4)


Brugbart svar (3)

Svar #3
15. september 2011 af birgitd

Ja det er rigtigt og gør det samme med a træk først det hele tal fra og så brøkken


Brugbart svar (2)

Svar #4
15. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Det er helt fint at gøre det sådan.

En anden måde at behandle stykkerne på er, at lave de hele tal om til brøker, og så bare bruge de almindelige brøkregneregler, som du sikkert kender så godt.

Tal = Tal/1      Altså, vi betragter bare tallet som 1.-dele.

19/1-(8/1+5/8)   =   (19*8 - 8*8 - 5) / 8   =   83/8

(9/1 + 1/4 ) *16/1   =   (9*4 + 1) /4  * 16/1    =    37 *4  (i det vi forkortede med 4)

 

I dette tilfælde virker det lidt mere besværligt, men
fordelen ved denne metode er, at den altid virker, og man kun skal huske 1 måde at gøre tingene på.

 

Lige her er det måske nemmere at omregne til decimaltal : 19,000 - 8,625 og  9,25 * 4

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
15. september 2011 af mette48 (Slettet)

Hvorfor lave det til blandet tal hver gang? I laver da ikke timer til minutter (60del time) hver gang I regner med tider, vel?

a) Udregn: 19 - 8 5/8  en af de 19 laves til 8dele

18 8/8 -8 5/8 = (18-8)+ (8-5)/8 = 10 3/8

b) Udregn: 9 1/4 * 16

(9 + 1/4)*16 =9*16 + (1*16)/4 = 144 16/4 = 144+4 =148


Brugbart svar (2)

Svar #6
15. september 2011 af mathon

   19 - 8 5/8  =  19 - 9 + 3/8 = 103/8


Svar #7
15. september 2011 af MajaSch (Slettet)

1000 tak for hjælpen, dejligt med varierede svar :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Mette48 -- Brøkerne er skrevet som blandet tal her. Det, du synes er unødvendigt, er at regne dem om til uægte brøker.


Skriv et svar til: færdighedregning 9.-10. klasse BRØKER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.