Matematik

Skæringspunkter ml. linje og cirkel

16. september 2011 af Cartooon (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej I kloge æggehoveder!

Jeg håbede på noget hjælp til følgende opgave:

Jeg skal finde hver af skæringspunkterne mellem linjen og cirklen ved følgende informationer:

Cirklens ligning: x2y2-2x-4y=11

Og linjens ligning: y=x+5

 

Jeg har erstattet y-værdierne i cirklens ligning med x+5 og det kom til at set såden ud:

x2+x+5-2x-x+5=11

- Er det rigtigt?? Jeg skal isolere herefter og løse andengradsligninen, men det er her jeg går i stå, da jeg er en nød til at isloere.. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2011 af mathon

 

                              x2 + (x+5)2 - 2x - 4·(x+5) = 11

                              x2 + x2 + 10x  + 25 - 2x - 4x - 20 - 11 = 0

                             2x2 + 4x - 6 = 0

                             x2 + 2x - 3 = 0 

    ......

     isloere   ---> reducere  :-)

    ...ikke at kunne reducere på A-niveau???  Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?
    Rider du konstant på andres skuldre?


Svar #2
16. september 2011 af Cartooon (Slettet)

Tak..

- Jeg rider på min hest, ikke på andres skuldre.

Og mente selvfølgelig reducere!!

Det kunne det jo nu også tænkes, at jeg havde været lidt for hurtig på aftrækkeren og havde lavet en fejl, da det med niveau skulle vælges, men derfor kan jo stadig være en nød til det..


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Så er det godt, at du spørger, træner og øver! Sådan bliver man jo selv sagt bedre.

Det bliver hårdt arbejde, men selvom du lige nu har det lidt nøddeagtigt, kan du faktisk nå at blive rigtigt meget bedre i løbet af året.

Jeg ved godt, at man ikke har ret meget ekstra tid, når man går i 3.g; men du vil gøre dig selv en stor tjeneste, hvis du sætter dig ned og terper noget af den 1. og 2. g matematik som du måske tidligere er sprunget lidt let henover.

Matematik er super-hierarkisk opbygget, og det er altså meget sjovere og nemmere, når man har fundamentet på plads.

Du spørger fint: Pænt, skriver opgaven og hvad du har gjort.
Derfor vil jeg rigtigt gerne hjælpe.

Jeg vil foreslå, at du kigger godt på ligningsløsningen i #1, og spørger hvis der er noget trin, du ikke forstår.
Derpå træner du liiiige løsning af lidt flere ligninger, for det er altså bare virkeligt vigtigt at kunne i matematik.
Der er det smarte med ligninger, at du altid selv kan tjekke din løsning (og mellemregninger, om nødvendigt), nemlig ved at sætte din løsning ind på den ubekendtes (x) plads.

Venlige, velmente og opmuntrende hilsner!


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2011 af mathon

#1


 

                              x2 + (x+5)2 - 2x - 4·(x+5) = 11

                              x2 + x2 + 10x  + 25 - 2x - 4x - 20 - 11 = 0

                             2x2 + 4x - 6 = 0

                             x2 + 2x - 3 = 0 

   
  diskriminanten
                          d = b2 - 4ac = 22 - 4·1·(-3) = 4 + 12 = 16

                          √(d) = √(16) = 4

                          xo = (-b ± √(d)) / (2·a)  =  (-2 ± 4) / (2·1)  = -1 ± 2

                                   xo = -3         v         xo = 1
                
                                   yo = -3 + 5             yo = 1 + 5
                                   yo = 2                     yo = 6

      skæringspunkter
                                  S1 = (-3,2)              S2 = (1,6)         

 



                             


Skriv et svar til: Skæringspunkter ml. linje og cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.