Matematik

komplekse løsninger til en ligning :)

17. september 2011 af derforik (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

opgaven går ud på at finde de komplekse løsninger og at skrive dem på formen: a+bi, 

Ligingen er angivet: z^2-2iz-(1-i)=0

derudover ønskes der en håndtegnede skitse af hvordan løsningerne ligger i den komplekse plan :) 

 

hvis du både kan vise hvordan dette udregnes med og uden elektroniske hjælpemidler, så vil det være en stor hjælp :) mange tak på forhånd :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen er z2 -2iz -(1-i) = 0 . I princippet kan den løses ved hjælp af rodformlen for 2.-gradsligninger, hvor man så skal have fat i komplekse kvadratrøddder.

Man kan starte med at kvadratkomplettere leddene z2 - 2iz :

z2 -2iz - (1-i) = z2 -2iz +i2 -i2 - (1-i)

                      = (z - i)2 +1 -1 +i

                      = (z - i)2 + i = 0 ,

hvoraf

(z-i)2 = -i = ei3π/2 = (ei3π/4)2 ,

hvoraf

z = i + ei3π/4

   = cos(3π/4) + i(1 + sin(3π/4)) , eller

z = i - ei3π/4

   = -cos(3π/4) + i(1 - sin(3π/4))


Svar #2
17. september 2011 af derforik (Slettet)

er du sikker? hvis man skal løse det med lommeregneren hvad skal man indtaste?


Brugbart svar (2)

Svar #3
18. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er da ingen grund til at bruge lommeregner. Benyt, at cos(3π/4) = -(√2)/2, og sin(3π/4) = (√2)/2 .


Svar #4
18. september 2011 af derforik (Slettet)

kan vi godt være enige om at du har lavede en taste fejl ved, 

 

(z-i)2 = -i = ei3π/2 = (ei3π/4)2 ,

hvor der burde stå (z - i)2 + i i starten, du har sat = ?? kan det passe? 


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er vi ikke enige i.

Ligningen lød

(z - i)2 + i = 0 ,

hvilket jeg omskriver til

(z - i)2 = -i = ...


Svar #6
18. september 2011 af derforik (Slettet)

okay, men hvad er det du brger i starten for det forstår jeg slet ikke :(, hvilken formel bruger du tl at kvadratkomplettere leddene :( har virkelig svært ved at forstå det og det må du undskylde :(


Brugbart svar (2)

Svar #7
18. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man benytter en velkendt kvadratsætning, at (a + b)2 = a2 + 2ab + b2

Hvis z2 -2iz skal være de to led a2 + 2ab   i   (a + b)2 , aflæser man, at a = z, og b = -i , så

z2 -2iz = (z - i)2 - (i2) = (z - i)2 +1 , hvorved så fås

z2 -2iz - (1-i) = (z - i)2 + 1 - 1 + i = (z - i)2 + i .

Går du ikke udregningerne igennem på papir ved siden af?


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. september 2012 af Biokemi1 (Slettet)

Hej er det muligt at få uddybet hvad der præcis foregår ved
(z-i)2 = -i = ei3π/2 = (ei3π/4)2 ,

hvoraf

z = i + ei3π/4
Jeg er ikke sikker på at jeg forstår 3pi/2 :S  
på forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

ei·3π/2 = cos(3π/2) + i·sin(3π/2) = 0 + i·(-1) = -i .

Man benytter også, at (ea)2 = e2a , så

-i = (ei·3π/4)2 .

Dermed er

z - i = ±ei·3π/4


Brugbart svar (1)

Svar #10
09. september 2012 af Biokemi1 (Slettet)

Yes det er jeg med på, men når du skriver dette står jeg af :S ei3π/2 = (ei3π/4)2 ?
undskylder for ulejligheden !


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. september 2012 af Biokemi1 (Slettet)

Jeg er med nu! :) 
- dog faldt jeg for en anden ting jeg ikke helt forstår! 
-cos(3π/4) + i(1 - sin(3π/4)) hvorfor trækkes 1 fra i   (1-sin(3pi/4))


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Fordi man har

z - i = ±ei·3π/4

og derfor får

z = i ±ei·3π/4 = i ± (cos(3π/4) + i·sin(3π/4))

   = ±cos(3π/4) + i·(1 ± sin(3π/4))

Konstanten i sættes uden for parentes.


Brugbart svar (1)

Svar #13
09. september 2012 af Biokemi1 (Slettet)

Når du så flytter den ud, altså konstanten i ud for parentesen, skriver man så 1 i stedet? 


Brugbart svar (1)

Svar #14
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, det gør man da. Man skulle jo gerne komme tilbage til det oprindelige ved at gange ind igen.

a + a·b = a·(1 + b)


Brugbart svar (1)

Svar #15
09. september 2012 af Biokemi1 (Slettet)

Mange tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: komplekse løsninger til en ligning :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.