Matematik

kontinuerlig funktion

24. september 2011 af feuni (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Jeg sidder og roder med beviset for at en funktion er kontinuerlig.

jeg har vedhæftet et dokument der viser hvor jeg er nået til. Jeg forstår beviset, men kan ikke rigtig finde ud af at bruge det i praksis.Er der en der vil prøve at forklare mig det.

Vedhæftet fil: kontinuert.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2011 af peter lind

Kan du ikke bruge et andet filformat end docx. Det er ikke alle, der kan læse det. Brug doc eller pdf i stedet


Svar #2
24. september 2011 af feuni (Slettet)

Jo det kamn jeg godt. Her er det i pdf. Jeg har næsten styr på det nu, men vil gerne have lidt kommentare med på vejen.

Vedhæftet fil:kontinuert.pdf

Svar #3
24. september 2011 af feuni (Slettet)

Det eneste der driller lidt nu. Det er at finde ud af hvad epsilon skal være eks.

5h<epsilon->h<epsilon/5= delta

har vi eks. abs(h)*abs(2h+12)<epsilon. her har jeg lige svært ved at se hvad jeg skal gøre. Jeg har resultatet, men får jeg et resultat af den her harakter, eller enddu mere kryptisk, er jeg ikke sikker på jeg kan løse den med sikker hånd.


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. september 2011 af peter lind

Du skal vælge h så |f(a+h)-a| = |h(2h+12)| = |h||2h+12| < ε. Vælger du på forhånd at sige der skal gælde |h|<1 får du |h||2h+12| < |h|14. Hvis du vælger h så den sidste led er højst ε og |h| højst 1 vil uligheden holde


Svar #5
24. september 2011 af feuni (Slettet)

Ja Jeg kan godt se ideen i det. Nå det kommer nok med øvelsen. Jeg er på vej ind i grænseværdier omkring a ikke defineret, og det er jo nærmest det samme bevis der bruges.


Svar #6
24. september 2011 af feuni (Slettet)

Jeg vedhæfter lige et billede der viser hvor jeg står af. Jeg er med på at H sættes til 1 eller derunder. Jeg er med på hvordan ε/6|a|+3 fremkommer, men hvorfor bliver den også ganget på???

Vedhæftet fil:grænse.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #7
24. september 2011 af peter lind

med det valgte δ har du  |6a+3h| < 6|a|+3 og |h| < ε/(6|a|+3) Ganger du de 2 uligheder sammen får du

|h||6a+3h| < [ε/(6|a|+3)]*(6|a|+3) < ε og dermed at bare δ opfylder den givne betingelse vil man have at |x-a|<δ =>|f(x)-f(a)|<ε


Svar #8
24. september 2011 af feuni (Slettet)

fedt fedt fedt. For dælen da det er godt. 1000 tak for hjælpen


Svar #9
24. september 2011 af feuni (Slettet)

Der er bare lige en ting nu. Hvordan kommer du frem til at de to uligheder skal ganges sammen. Er det bare noget man skal huske eller ligger der noget bagved jeg ikke lige kan se


Brugbart svar (1)

Svar #10
24. september 2011 af peter lind

Der ligger ikke andet bag ved det at det det giver det ønskede resultat.


Svar #11
24. september 2011 af feuni (Slettet)

Ok, den er jeg med på. Tak for hjælpen, det har virkelig hjulpet mig meget.


Skriv et svar til: kontinuerlig funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.