Matematik

Bestemmelse af koordinatsæt

25. september 2011 af WHiP (Slettet) - Niveau: A-niveau

God aften SP

Jeg er kørt fast i en opgave som jeg virkelig ikke ved, hvordan jeg skal løse.

jeg har en plan α som er givet ved følgende ligning: α=-19x-3y+36z-78=0

Jeg har så fået følgende opgave:

Bestem koordinatsættet til et punkt T, hvorom det oplyses at

(i) Projektionen af T på α er H(-3,17,2)

(ii) Førstekoordinaten til T er positiv

(iii) Afstanden fra T til α er sqrt(833/2)

Selv efter at have tegnet det op kan jeg virkelig ikke sætte mig ind i hvordan jeg skal løse den, jeg håber der er nogen der kan give mig et hint.

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Kontroller først, at punktet H faktisk ligger i planen α. Af (i) ser man, at T ligger på linien gennem punktet H, der er vinkelret på α . Planen α's normalvektor vil være en retningsvektor for denne linie. Punktet T ligger i afstanden √(833/2) fra α. Det indskrænker T til 2 muligheder. Vælg nu den mulighed, der har positiv førstekoordinat.


Svar #2
25. september 2011 af WHiP (Slettet)

Synes ikke rigtig jeg kan få det til at lykkedes. Jeg kan slet ikke se hvordan jeg skal regne det ud


Svar #3
25. september 2011 af WHiP (Slettet)

Jeg har nu forsøgt alt hvad jeg kender til og jeg er ikke engang kommet tæt på et svar, jeg har prøvet vektor længde, jeg har prøvet krydsprodukt og jeg kan virkelig ikke finde ud af det.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2011 af mathon

 

  linien gennem punktet H, der er vinkelret på α
                                                                                       (x,y,z) = (-3,17,2) + t
·(-19,-3,36)
eller skrevet

                                     x = -3-19t
                                     y = 17 -3t
                                     z = 2+36t

og
                          x2 + y2 + z2 =
833/2

                          (-3-19t)2 + (17 -3t)2 + (2+36t)2 = 833/2          som reduceres til

                          3332t2 + 312t - 229 = 0 ........osv..........


 


Svar #5
25. september 2011 af WHiP (Slettet)

Jeg har isoleret t, og den gav ikke det rigtige resultat, jeg er stadig på bar bund.


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2011 af mathon

du skal ikke isolere
men løse 2.gradsligningen

                          3332·t2 + 312·t - 229 = 0                    

og finde den t-værdi, der giver T positiv førstekoordinat

 


Svar #7
25. september 2011 af WHiP (Slettet)

Ok og der får jeg så to resultater

t=0,2195  V  t=-0,3131

Jeg har prøvet at tage differensen af dem og sætte den i parametefremstillingen, men det virker ikke, hvad er det så jeg skal med dem?


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er ikke den korrekte ligning, der er stillet op. Det er punktet T's afstand til H, der skal være √(833/2) .

Hvis vi skriver parameterfremstillingen for linien gennem H vinkelret på α ved hjælp af den normerede normalvektor:

(x , y , z) = (-3 , 17 , 2) + t·(-19 , -3 , 36)/√1666 ,

betegner t den med fortegn regnede afstand for punktet (x , y , z) fra planen α . Sætter vi

t = ± √(833/2) ,

finder de to punkter på denne linie, der har afstanden √(833/2) fra α . Vi skal da blot vælge det fortegn, der giver et positivt x, dvs t = -√(833/2) , hvorved vi får

T(x , y , z) = (-3 , 17 , 2) -√(833/2)·(-19 , -3 , 36)/√1666

                 = (-3 , 17 , 2) - (1/2)·(-19 , -3 , 36)

                 = (-3 , 17 , 2) + ( 19/2 , 3/2 , -18)

                 = (13/2 , 37/2 , -16)


Svar #9
25. september 2011 af WHiP (Slettet)

Tak for hjælpen, når man har været blind hele aften og ikke kunne forstå det så er det rart at få forklaret så jeg kan bruge det en anden gang. Og mathon, tak fordi du prøvede :).


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. september 2011 af mathon

rettelse

            afstandsligning:
                                             (x-(-3))2 + (y-17)2 + (z-2)2 = ±833/2

                                             1666t2 = ±(833/2)       
hvor kun
                                             1666t2 = (833/2)             er mulig da t ≠ 0

                                              t = -(1/2)   v   t = (1/2)

hvor kun
                                              t = -(1/2) giver positiv førstekoordinat for T

                                     x = -3-19·(-1/2)
                                     y = 17 -3
·(-1/2)
                                     z = 2+36·(-1/2)

                                              T = ((13/2) , (37/2) , -16)

 

 


Skriv et svar til: Bestemmelse af koordinatsæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.