Matematik

Cirkel som tangerer 1 aksen

27. september 2011 af Sps9999 (Slettet) - Niveau: A-niveau

2)


En cirkel tangerer førsteaksen i x = 5, og går desuden gennem punktet (x,y) = (2,4).

a) Beregn en ligning for cirklen.
b) Beregn ligningerne for cirklens tangenter i x = 2.
c) Skitser cirkel og tangenter grafisk.

 

Hej, er der en der kunne hjælpe mig med den her opgave? hvad er B ?

Ved at cirklen har centrum i ( 5,B )

så. ( x-5 ) ^2 + ( y-B ) ^2 = R^2

( 2-5 )^2 + ( 4 - B )^2 = R^2

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2011 af peter lind

B = R


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2011 af mathon

radius beregnes som afstanden mellem (2,4) og (5,0)
hvoraf
                         r = 5

 

radius står vinkelret på tangenten i røringspunktet

hvoraf centrum ligger i afstanden 5 vinkelret på x-aksen - altså med 1.koordinat  5 og 2.koordinat 5

         dvs med ligningen
                                             (x-5)2 + (y-5)2 = 52


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Radius er da ikke afstanden mellem de to punkter på periferien.

Men da cirklen tangerer x-aksen, ligger centrum på linien x = 5, dvs centrums koordinater har formen (5,B) , hvor |B| er cirklens radius r, og punktet (2,4) ligger også i afstanden fra r fra centrum, så

(2 - 5)2 + (4 - B)2 = r2 , hvoraf

32 + 42 + B2 - 2·4·B = r2 = B2 , eller

52 - 8B = 0 ,

og dermed B = 25/8 , så cirklens centrum har koordinaterne (5 , 25/8) , og cirklen har dermed ligningen

(x - 5)2 + (y - 25/8)2 = 52


Svar #4
27. september 2011 af Sps9999 (Slettet)

Når ja, kan jeg da godt se nu. Tak for hjælpen.

spørgsmål b)

Har cirklen ik kun en tangent i x=2 ? el. der står da vidst tangenter. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Linien x = 2 skærer cirklen i to punkter.


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Rettelse til #3

Cirklens radius er ikke 5, som jeg fik antydet, men 25/8 , så cirklens ligning er

(x - 5)2 + (y - 25/8)2 = (25/8)2


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. september 2011 af PeterValberg

#2 mener du det alvorligt ? begge de angivne punkter er beliggende på cirkelperiferien
jeg skulle mene, at cirklen har centrum i punktet (5; 3,125)

dermed bliver cirklens ligning: (x - 5)2 + (y - 3,125)2 = 3,1252

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. september 2011 af mathon

    undskyld hastværksforvirringen og glem #2  :-)

  
                   


Svar #9
28. september 2011 af Sps9999 (Slettet)

Tak for hjælpen. :-)  Go dag.


Skriv et svar til: Cirkel som tangerer 1 aksen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.