Fysik

Lodret kast med bold

28. september 2011 af WHiP (Slettet) - Niveau: B-niveau

God aften SP, jeg har en lille fysik opgave jeg er i tvivl om.

En bold kastes lodret op, så den har en højde på 35m over starthøjden. Hvor stor er boldens begyndelseshastighed? Se bort fra luftmodstanden.

Jeg starter med at beregne tidspunktet hvor bolden har en højde på 35m.

35=½*9,82*t^2

t=-2,67    V     t=2,67

Herefter har jeg beregnet hastigheden:

y=½gt+v0y*t+y0

Vi kender godt nok ikke y0 men jeg vil antage at den er 0.

0=½*9,82*(-2,67)2-2,67*v0y

v0y=13,1 m/s.

Lyder dette rigtigt nok?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Benyt energibevarelse i tyngdefeltet.

Epot = Ekin ,

hvoraf begyndelseshastigheden kan beregnes.


Svar #2
28. september 2011 af WHiP (Slettet)

Det kan jeg vel ikke når jeg ikke kender massen

*rettelse: Massen står jo på begge sider af lighedstegnet så den er ligegyldig, havde jeg lige glemt. Tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Du finder at massen forsvinder i beregningerne.

1/2mv2 = mgh , hvoraf

v = √(2gh)

Indsæt nu dine talværdier for g og h.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Kald massen m; så vil du se, at den forsvinder ud af ligningerne igen.


Svar #5
28. september 2011 af WHiP (Slettet)

Så det v jeg får ud, er det så virkelig begyndelseshastigheden?


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Ja.


Skriv et svar til: Lodret kast med bold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.