Matematik

Bestem monotoniforhold

30. september 2011 af Bimmers (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal bestemme monotoniforholdene for følgende graf:

f(x)=x*e^(2x)

Men jeg er pludselig kommet i tvivl, om hvordan det nu er jeg skal gøre.

Man starter med at sætte ligningen lig 0, ikke?

Og når det er gjort, så sætter man nogle værdier ind, og finder ud af hvor den er stigende og faldene fra, ikke?

Eller husker jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2011 af PeterValberg

Du bestemmer først den afledede funktion f'(x)

Denne sættes lig med nul, hvorved ekstrema for f(x) bestemmes (hvor grafen for f(x) har vandret tangent)

Dernæst laves en fortegnsundersøgelse for f'(x) omkring de fundne ekstrema,
idet fortegnet for f'(x0) i punktet  P(x0, f(x0)) "afslører" hvorvidt f(x) er stigende eller faldende

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. september 2011 af mathon

 

                  ...det er differentialkvotientens fortegnsvariation du skal undersøge...


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2011 af mathon

 

                          ...lad os se dig differentiere...


Svar #4
30. september 2011 af Bimmers (Slettet)

#1 Hvad er ekstrema?

Og kunne du måske forklare det lidt mere simpelt? :)


Svar #5
30. september 2011 af Bimmers (Slettet)

#2 og 3 Bare glem det, det var ikke mit spørgsmål, og det har jeg allerede gjort i min opgave, så ellers tak.

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. september 2011 af mathon

 

                  sæt f '(x) = 0 og løs ligningen

             den fundne x-værdi er førstekoordinaten for det punkt , hvor funktionens monotoni skifter

            


Svar #7
30. september 2011 af Bimmers (Slettet)

#1 :

f'(x)=x*2*e^(2x)

i ti-nspire: solve(0=x*2*e^(2x),x)

Og så forstår jeg ikke lige resten, da jeg ikke ved hvad ekstrema er ..


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. september 2011 af mathon

 

           ekstremum (i ental) er et grafyderpunkt


Svar #9
30. september 2011 af Bimmers (Slettet)

Når jeg så nu har løst f'(x)=0 og har fået x=-1/2

hvad er det så?


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. september 2011 af mathon

 

    f '(x) = 1·e2x + x·e2x·2  =  2(x + 1/2)e2x


Svar #11
30. september 2011 af Bimmers (Slettet)

Hvordan får du det?

Jeg tror ikke jeg har lært det som du har..


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. september 2011 af mathon

                        hvilket fortegn har f '(x) umiddelbart til  venstre for x = -1/2

                        hvilket fortegn har f '(x) umiddelbart til højre for x = -1/2            ?


Svar #13
30. september 2011 af Bimmers (Slettet)

Kig på mit dokument.

Vedhæftet fil:Opgave 5.docx

Brugbart svar (0)

Svar #14
30. september 2011 af mathon

 

        f '(x) = 2(x + 1/2)e2x         2e2x > 0 hvorfor monotonien udelukkende afhænger af fortegnet for (x + 1/2)

 for x < -1/2 er f '(x)  < 0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
 for x > -1/2 er f '(x)  > 0, hvorfor f(x) er monotont voksende

                 

                                      f(x) har således minimum for x = -1/2

i fuld overensstemmelse med dit dokument


 

......

i øvrigt
                 f '(x) = 2(x + 1/2)e2x  (2x + 1)e2x


Svar #15
30. september 2011 af Bimmers (Slettet)

Hvor får du den 1/2 fra i f '(x) = 2(x + 1/2)e^2x

Kunne du måske prøve at skrive #14, lidt mere simpelt, jeg forstår godt hvad du mener, men jeg er ikke helt sikker på at jeg har forstået det rigtigt.

 

Så du mener af når x er mindre end -1/2 så er f(x) aftagende

og når x er større end -1/2 er f(x) voksende

ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. september 2011 af mathon

     

            Jo

...........

   f '(x) = 2(x + 1/2)e2x         2e2x > 0 hvorfor fortegnsvariationen for f '(x) - og dermed funktionens monotoni - 
                                         
udelukkende afhænger af fortegnet for (x + 1/2)

.............

   f '(x) = (2x + 1)e2x  =  (2·x + 2·1/2)e2x  =  2(x + 1/2)e2x     fælles faktor sat uden for parentes...


Svar #17
30. september 2011 af Bimmers (Slettet)

Tusind tak :)


Skriv et svar til: Bestem monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.