Matematik

Dm(f), Vm(f), omvendt funktion osv!

01. oktober 2011 af jeanette1993 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg har en matematik aflevering for til mandag, og jeg har siddet i lang tid og bøvlet med en bestemt opgave.. Jeg har

prøvet at lave det jeg kan, men vil høre jer herinde, om der ikke er en, der kan hjælpe mig med det sidste?

Jeg har vedhæftet et link, hvor opgaven kan ses.. det er opg. 853

På forhånd tak!

http://books.google.dk/books?id=cu2oj0RX2poC&pg=PA102&lpg=PA102&dq=opg.+853+ab1&source=bl&ots=cIU2uEwg6y&sig=AH3YBdWXyCdvjM_TGyf-KDE6rbo&hl=da&ei=aiSHToasCoSj4gTWu_3TDw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&sqi=2&ved=0CCAQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2011 af AskTheAfghan

f(x) = 2√(x+1) - 3    for x > -1

Ifølge Wiki:  "I et koordinatsystem sættes tallene tilhørende definitionsmængden ud ad x-aksen, også kaldet 1.-aksen." og   "I et koordinatsystem sættes tallene tilhørende værdimængden op ad y-aksen, også kaldet 2.-aksen."

Dm(f) = x∈R \ ]∞ ; -1[   eller  ] -1 ; ∞[     ...   Vm(f) = ]f(-1) ; ∞ [

f(x) = y = 2√(x+1) - 3  .. Isoler x først,    og indsæt x for f-1, og y for x. Så er det lig med, den omvendte funktion.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Du mener nok Dm(f) = x∈R \ ]-∞ ; -1[ , og det er korrekt, mens ] -1 ; ∞[ ikke er korrekt, . Funktionen f(x) er også defineret for x = -1. Derfor er

Dm(f) = [-1 ; ∞[ .

Funktionen f(x) har en omvendt, fordi der for den afledede f'(x) gælder f'(x) = 1/√(x+1) > 0 for alle x > -1 . Funktionen f(x) er altså monotont voksende for alle x i Dm(f) og har derfor en omvendt,

Udtrykket for Vm(f) i #1 er heller ikke korrekt, idet Vm(f) = [f(-1) ; ∞[ .


Svar #3
01. oktober 2011 af jeanette1993 (Slettet)

Tak, men det hjalp mig ikke så meget


Svar #4
01. oktober 2011 af jeanette1993 (Slettet)

Andersen11: tak for hjælpen, forstår bare ikke, hvordan du finder frem til det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Definitionsmængden for en funktion er mængden af de x, for hvilke funktionsudtrykket for f(x) er defineret. I f(x) indgår en kvadratrod, og argumentet til en kvadratrod må ikke være negativt. Så funktionen f(x) er defineret, når

x+1 ≥ 0 , dvs for x ≥ -1 . Derfor skriver vi Dm(f) = [-1 ; ∞ [ .

Værdifmængden for f(x) er mængden af alle de tal, som f(x) gennemløber, når x gennemløber Dm(f) . Funktionen f(x) er monotont voksende, og man ser, at f(x) → ∞ for x → ∞ . Derfor er Vm(f) = [f(-1) ; ∞[ .

Den omvendte funktion finder man ved at isolere x som funktion af y i udtrykket

y = 2√(x+1) - 3 , x ≥ -1 .


Skriv et svar til: Dm(f), Vm(f), omvendt funktion osv!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.