Fysik

kan CO2 være tilstede i vand i sin frie form?

06. oktober 2011 af joachimg (Slettet)

Hey Freak, Jeg har lige et hurtig lille spørsmål.  

Kan Co2 være tilstede i H2O i sin frie form "CO2" (Ikke som H2CO3) Og ville opløsningen i så fald være syr, eller er det først når den laver denne: H2CO3?

 

på forhånd tak

joachim


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2011 af mathon


                ...hvordan ville du ellers få brus i Cola eller sodavand?


Svar #2
06. oktober 2011 af joachimg (Slettet)

tak for hurtig svar! 

 

Når en plante laver respiration frigives CO2, men gør det vandet surt? Er der ikke først når CO2 gør sammen med H2O og laver H2CO3 ?  


Svar #3
06. oktober 2011 af joachimg (Slettet)

Altså kan CO2 være tilstede i vand i sin frie form som CO2, og ikke H2CO3


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. oktober 2011 af mathon

    H2CO3 kan ikke isoleres, men forekommer som CO2 + H2O

                            CO2  +  2 H2O  <--->  HCO3-  +  H3O+          
                              svag syre
                              pKs = 6,46


Svar #5
06. oktober 2011 af joachimg (Slettet)

Tak for svar.

Hvis der er frigivet CO2 i vand efter respiration, vil vandet så være surt?

Er COaltid surt i vand? og kan CO2 ikke godt eksisere i vand og forblive CO2

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2011 af mathon

 

                                                                   "H2CO3"  +  H2O   <--->  HCO3-  +  H3O+
koncentrationer i mol L-1:                             (1-α)·c                             α·c         α·c

   hvoraf
                                                                                    (α·c)2 / ((1-α)·c) = Ks

                                                                                                                c·α2 + Ks·α - Ks = 0       0 < α < 1

Ks = 10-pKs = 10-6,46

hvoraf
                                                                                    α = (-Ks + √(Ks2 + 4Ks·cs)) /(2c)

og
                                                                                    α·c = [H3O+] = (-Ks + √(Ks2 + 4Ks·cs) / 2

                                                                                    pH(cs) = -log((-Ks + √(Ks2 + 4Ks·cs) / 2)

                                                                                   
                                                                                  
         pH er altså en funktion af koncentrationen af "H2CO3
dvs
         koncentrationen af CO2                                                    

 

                                  


Svar #7
06. oktober 2011 af joachimg (Slettet)

Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Men der er jo også andre stoffer i vand, som har indvirkning på pH-værdien, fx kalk, der virker som en puffer.


Skriv et svar til: kan CO2 være tilstede i vand i sin frie form?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.