Fysik

Acceleration

07. oktober 2011 af Dromodar22 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

har problemer med en opgave som jeg håber i kan hjælpe mig lidt med...

Opgaven: En bil med fart 16,67 m/s kan bringes til standsning på t = 2 sek. Bevægelsen foregår med konstant acceleration.

1. Beregn acceleration

2. Beregn bremselængden

Kan i hjælpe mig?

Tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

1. Accelerationen er lig med ændringen i hastigheden divideret med tiden, det tager.

2. Med konstant acceleration er s(t) = s0 + v0·t + (1/2)a·t2 .


Svar #2
07. oktober 2011 af Dromodar22 (Slettet)

Hej Andersen,

jeg forstår godt, det du siger med de formler o.l., men kan ikke finde ud af opgaven, kan du ikke give nogle hints til denne?

1. Ja accelerationen er lig ændring af hastigheden delt med tid, dvs. 16,67 m/s / 2 sek?

Er det virkeligt så enkelt?

2. Formlen du har givet mig, forstår jeg godt, men hvordan kan jeg bruge den til at finde bremselængden eller sagt på en anden måde, hvad er bremselængden???

Tak ;)


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

1. Ja, det er næsten så enkelt. Ændringen i hastighed er negativ, og accelerationen regnes med fortegn.

2. Det benytter man så i formlen for s(t). Sætter man s0 = 0, regner man tidens nulpunkt til det tidspunkt, hvor opbremsningen starter. Her er v0 hastigheden ved opbremsningens start. Man har da

s(t) = v0·t + (1/2)at2

og indsætter t = 2s, v0 = 16,67m/s, og a er den fra 1. fundne acceleration (regnet med fortegn).


Svar #4
07. oktober 2011 af Dromodar22 (Slettet)

dvs. - ret mig, hvis jeg tager fejl ;)

1. a = -16,67 m/s / 2 s= -8,335 m/s^2

2. undlader lige enheder: s(t) = 0,5 * -8,335 * 2 + 16,67 * 2 = 25,005 m

Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

2. er ikke korrekt. Man har jo

s(2s) = v0·2s -(1/2)·(16,67/2)m/s2·(2s)2 = (16,67·2 - 16,67)m = 16,67m

En anden måde at se det på, er, at med konstant acceleration køres der i gennemsnit med hastigheden v0/2 . Over tiden t0 køres der derfor strækningen (v0/2)·t0 .


Svar #6
07. oktober 2011 af Dromodar22 (Slettet)

#5

Ok, mange tak, kan godt se min fejl nu, har netop glemt kvadratet af tiden.


Skriv et svar til: Acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.