Matematik

opgave med retningsafledet

10. oktober 2011 af arto460 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Solved..

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det kan jo undertiden hjælpe blot at læse opgaven igennem.


Svar #2
11. oktober 2011 af arto460 (Slettet)

Jeg har skam brugt meget tid på den opgave - hvis den kommentar skulle være rettet mod, at jeg spørger før jeg selv prøver...
Men jo - jeg læste den igennem (igen) og forstod det på en anden måde end før.. Men jeg blev faktisk alligevel ikke klogere alligevel. For som jeg ser det, så har det faktisk ikke noget med retningsafledet at gøre men blot at bestemme grænsen som i opgaven. Og ærligt talt, så synes jeg ikke det jeg får giver meget mening. Altså jeg sætter bare x=h og y=hr i min f(x,y) og vil bestmme limh->0+. Men uanset hvad vil grænsen for mig at se være 0. 
Jeg skal måske sige, at funktionen er:
f(x,y) = kvadratrod(4xy-3y^2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Min bemærkning gik mere på, at du betragtede opgaven som løst, før nogen andre havde haft tid til at kigge på den. Du har helt ret i, at oplysningen om f(x,y) er nødvendig, for at opgaven giver nogen mening. Man har så, for h > 0 , og for 0 ≤ r ≤ 4/3 :

f(h , rh)/h = √(4rh2 - 3r2h2) / h = h · √(4r - 3r2) / h = √(4r - 3r2) .

For 0 ≤ r ≤ 4/3 er 4r - 3r2 ≥ 0 , så vi ser, at

f(h,rh) / h  → √(4r - 3r2) for h → 0+ , for alle r med 0 ≤ r ≤ 4/3 .


Svar #4
11. oktober 2011 af arto460 (Slettet)

Men er det med at h skal gå mod 0+ så egentlig ikke bare  ligegyldigt? h går jo alligevel ud a regningerne 


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo netop derfor, at der ikke er problemer med at undersøge, at grænseværdien eksisterer. Hvis du danner differenskvotienten for funktionen f(x) = x ud fra x0 , vil du også se, at h forkortes ud af billedet, hvorfor det er let at indse, at differenskvotienten for den funktion har en grænseværdi for h gående mod 0.


Skriv et svar til: opgave med retningsafledet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.