Matematik

Hjælp til formel

16. oktober 2011 af sashii - Niveau: C-niveau

Hej, jeg skal finde de resterende vinkler og sider, hvor jeg har fået oplyst vinkel A, side a og b. Hvilken formel skal jeg så bruge for at finde et af de andre sider eller vinkler? 

 

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

Jeg formoder, at der er tale om trekantsberegning. Benyt sinusrelationerne til at finde vinkel B .

sin(A) / a = sin(B) / b , hvoraf

B = sin-1(sin(A)·b / a)

Herefter kan du anvende vinkelsummen i en trekant til at finde vinkel C.


Svar #2
16. oktober 2011 af sashii

Når, det bare lidt underligt. For min lærer plejer kun at give opgaver om det vi har haft om, og vi har slet ikke været gennem sinusrelationerne endnu. 

 

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Jamen, hvis trekanten er retvinklet vil der heller ikke være behov for at benytte sinusrelationerne. Men det fremgår jo netop ikke af dit indlæg nr. #0 at trekanten skulle være retvinklet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis trekanten ikke er retvinklet, skal man være opmærksom på, at ligningen

sin(B) = sin(A)·b / a

kan have to løsninger.


Svar #5
16. oktober 2011 af sashii

#3, den er ikke retvniklet

#4, hvordan kan den have to løsninger?

 

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det skyldes, at ligningen sin(B) = q generelt har to løsninger, B = sin-1(q) og B = π - sin-1(q) , (den såkaldte sinusfælde).

En vinkel og dens supplementvinkel har samme sinus.


Svar #7
16. oktober 2011 af sashii

#6, Hvordan indtaster man "sinusfælden" på lommeregneren?

 

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man indtaster ikke noget. Man undersøger i hvert konkret tilfælde, om det er nødvendigt at betragte den anden løsning til sin(B) = q . Den ene løsning er en spids vinkel, den anden løsning er den stumpe supplementvinkel. Hvis det for eksempel allerede vides, at en anden af vnklerne i trekanten er stump, er der ikke plads til endnu en stump vinkel i trekanten.


Svar #9
16. oktober 2011 af sashii

#8, hvordan ved jeg så hvad den anden vinkel giver, hvis jeg ikke kan regne den ud?

 

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du har oplyst vinkel A og beregner vinkel B ved hjælp af sinusrelationen. Hvis der er to løsninger, regner man opgaven færdig med hver af disse løsninger.


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. oktober 2011 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
16. oktober 2011 af sashii

#10, altså jeg har regnet følgende: B = sin-1(q). Skal jeg så ikke også regne den anden: B = π - sin-1(q) ?

 

Brugbart svar (0)

Svar #13
16. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jo, hvis det giver mening at betragte den stumpe løsning, skal den da betragtes.


Skriv et svar til: Hjælp til formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.