Matematik

Monoton funktion

19. oktober 2011 af nanna33 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej (-: 

Håber i kan hjælpe!

Jeg har et problem med denne monotone funktion, hvor jeg er i tvivl. Jeg har vedlagt et dokument, hvor i kan se hvad jeg har regnet ud. 

Jeg er klar over at funktionen er monoton aftagende, men så er det jeg kommer itvivl om det har noget at sige, at funktion har en vandret vendetangent. Når fortegnet for F '(x) er: - 0 - dvs. funktionen har en vandret vendetangent! i et punkt? 

Er det noget som jeg skal have med i opgaven?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. oktober 2011 af Andreww (Slettet)

Jeg kan ikke se vedhæftede. Men du skal udregne dif.kvotienten = 0

Når du har resultatet ved du hvor der findes minima, maxima og evt. vendetagenter.

For at afsløre en vendetangent må du finde ud af hvor funktion er aftagende og voksende. Hvis den er voksende i punkt, 0 i punkt og voksende igen, så er det en vendetangent.

Lidt skidt forklaret måske. Men kan desværre ikke se opgaven.


Svar #2
19. oktober 2011 af nanna33 (Slettet)

Prøver lige at vedhæfte igen. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. oktober 2011 af PeterValberg

En monoton funktion er en funktion som hele tiden er enten aftagende eller voksende i hele definitionsmængden og som ikke er konstant. For en aftagende monoton funktion gælder det at hver x-værdi er mindre end den foregående, og for en voksende monoton funktion gælder det at hver x-værdi er større end den foregående.

Funktionen har vandret tangent ved x = 3 (ikke vendetangent) og da den er aftagende på begge sider ( da f'(x)<0 ) må funktionen jo være monoton (altså opfylder den ovenstående)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
19. oktober 2011 af nanna33 (Slettet)

Okay mange tak skal du have (-: 

Men hvad er forskellen på vandret vendetangent og vandret tangent? Jeg har nemlig nogle noter fra min lærer, hvor der står at hvis fortegnet for f '(x) enten er -0- eller +0+ , så er der en vandret vendetangent?


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. oktober 2011 af Andreww (Slettet)

Der er vandret vendetangent hvis grafen er voksende, så stagnerende (altså f'(x)=0) og så voksende igen.

Så 'bøjer' kurven jo ikke ned af igen, men har bare lige 'et stop' på vejen, altså en vendetangent.


Skriv et svar til: Monoton funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.