Matematik

Isolering af x i lineær funktion?

24. oktober 2011 af Malou,Jensen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en opgave der lyder:

I Rusland er befolkningstallet faldet med 0,6% de seneste år. I 2004 var Ruslands befolkningstal 142,2 millioner. 

Modellen for det er linæer, og jeg fik den til at det måtte være f(x)=0,6x+142,2

Nu lyder opgaven så: 

Hvor mange år går der ifølge modellen, før Ruslands befolkningstal er faldet med 10%?

Dvs. at jeg må skulle isolere x, men jeg ved bare ikke hvordan? 

Jeg vil blive super glad for et hurtigt svar ;-) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. oktober 2011 af Andreww (Slettet)

Er du sikker på at funktionen er rigtig ? Det vil give mere mening hvis der var et minus foran hældningskooficienten.

Funktionen skulle jo gerne være aftagende ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2011 af AskTheAfghan

En lineær funktion?

Ifølge din opgave, skal funktionen være aftagende;   f(x) = -ax + b

0. år = 142.2        ,    1. år = 142.2 - 142.2·(0.6/100) = 141.347

a = (142.2 - 141.347) / (1 - 0) = 0.8532      og     b = 142.2            dermed

f(x) = -0.8532x + 142.2

"Hvor mange år går der ifølge modellen, før Ruslands befolkningstal er faldet med 10%?"

(Forskel/Oprindelige)·100 = Procentforskel   ⇔  ((142.2 - k)/142.2)·100 = 10%        løs k

dernæst løs ligningen   f(x) = k


Svar #3
24. oktober 2011 af Malou,Jensen (Slettet)

Nåååårh ja, nej hvor dumt af mig! -.-' 

Men tusinde mange tak for svaret, nu tror jeg at jeg har fået isoleringen til at passe. Kunne 12,798 år give mening, hvis udregningen er x=(14,22-142,2)/-10=12,798? 

 

 


Skriv et svar til: Isolering af x i lineær funktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.