Dansk

Forskellige betydninger af ordet "fyr" :)

24. oktober 2011 af Hijsa

Hej

Hvilke forskellige betydninger kan i finde af ordet "fyr" ?

Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2011 af AskTheAfghan

Pinus, svend(ung mand) /ven(kæreste) og ild.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2011 af Kvadratrod (Slettet)

fyr2 [ZfyOr] sb. -en, -e, -ene o (dagl.) en ung mand = SVEND ¯ en flot fyr · en skidt fyr · han er en flink fyr · en heldig fyr · (dagl.) en kæreste af hankøn = VEN, FILEJS ¯ hun har fået fyr på · hun har fået sig en ny fyr · er det din fyr? ETYMOLOGI: vist forkortelse af nedertysk firburs 'håndværkssvend uden arbejde'

fyr3 [ZfyOr] sb. -et, fyr, -ene 1. (dagl.) det at der er tændt ild i noget = ILD ¯ der er fyr under kedelen · han fik fyr på sin cigar · fyr og flamme begejstret og parat til handling = IVRIG ¯ da han hørte om planen, blev han straks fyr og flamme · give fyr (ældre) affyre et skydevåben 2. en ovn under en kedel hvis vand opvarmer et hus el. bruges i en dampmaskine ¯ passe fyret · fyret er gået ud · der er et varmetab mellem fyr og radiator ¯ fyrkælder · fyrlåge · fyrrum ¯ gasfyr · oliefyr · petroleumsfyr 3. et apparat som sender lyssignaler til vejledning for trafikken, især skibs- og lufttrafikken ¯ fyret blinkede i det fjerne ¯ fyrbøje · fyrpasser · fyrskib · fyrtårn ¯ blinkfyr · lufthavnsfyr · trafikfyr · = FYRTÅRN ¯ vil du med op i fyret? · døren til fyret var åben ETYMOLOGI: fra nedertysk vur egl. 'ild' ¯ fællesgermansk *feuri ¯ indoeuropæisk *peur-, *p[r- 'ild' (besl.m. græsk pŒr 'ild' jf. pyrofobi etc.)

Kilde: Politikens Nudansk Ordbog med etymologi - 3. udgave


Svar #3
24. oktober 2011 af Hijsa

Tak :)


Skriv et svar til: Forskellige betydninger af ordet "fyr" :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.