Fysik

opgave med relativitet

25. oktober 2011 af zezima (Slettet) - Niveau: A-niveau

Læser flittigt op på relativitet for tiden, så har ofte brug for hints til nogle opgaver.
Det drejer sig om den vedhæftede opgave. Jeg synes fremgangsmåden virker nem, men når åbenbart ikke frem til det rigtige, så et eller andet ser jeg jo galt.
Vi hæfter et inertialsystem på stangens hvilesystem S, og i et andet system S', der bevæger sig med hastigheden v  relativt til stangen, måler man så den opgivne størrelse tau for tiden det tager at måle længden. I dette system er stangens længde forkortet med;
L = L0/gamma
Og siden S' bevæger sig med hastigheden v relativt til må denne længde også være givet ved;
L = tau * v
Som så giver:
tau * v = L0/gamma
Som så kan løses for v, hvilket bare gav mig noget underligt. Det kan også være det vitterligt er korrekt, men at jeg bare fejler i min isolering af v. 

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2011 af Lurch (Slettet)

Lang tid siden jeg har haft relativitetsteori, men jeg forsøger mig alligevel :)

Umiddelbart ser det rigtig ud. Bemærk at gamme normalt skrives sådan, gamma = 1/√1-v2/c2 .

Du skal altså løse ligningen

v*t*(1-v2/c2)1/2 = L0

hvilket bliver en 4. grads ligning som kan løses som en 2. grads ligning ved at sætte x = v2.

Man kan altid tjekke sine udregninger på www.quickmath.com.


Skriv et svar til: opgave med relativitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.