Matematik

Forkorte en bryk (kvadratsætningerne, sætte udenfor parantes)

25. oktober 2011 af RotVeile (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa!

 

Jeg læste et opslag herinde forleden om at forkortede en bryk, men jeg er´ikke sikker på jeg har forstået det rigtigt.
Jeg sidder med en opgave som lyder:
"Benyt bl.a. kvadratsætningerne til at forkorte følgende:
9y2 - 4x2 / 3y - 2x

Jeg har vitterligt ingen idé om hvordan man løser den...
Nogen som kan hjælpe?

 

 

RotVeile


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt kvadratsætningen a2 - b2 = (a+b)(a-b) til at faktorisere tælleren. Man indser da, at brøken kan forkortes.


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. oktober 2011 af Magnus22 (Slettet)

-(4 y x^2)/3+9 y^2-2 x


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke korrekt. Der er tale om brøken

(9y2 - 4x2) / (3y - 2x) = ((3y)2 - (2x)2) / (3y - 2x) = (3y + 2x)·(3y - 2x) / (3y - 2x)


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. september 2013 af LogR (Slettet)

Kan tæller og nævner så forkortes med 3y-2x så når udtrykket er forkortet helt i bund vil der komme til at stå 3y-2x


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. Man forkorter jo (3y-2x) ud, så der bliver 3y + 2x tilbage, med det forbehold, at 3y ≠ 2x .


Skriv et svar til: Forkorte en bryk (kvadratsætningerne, sætte udenfor parantes)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.