Fysik

Opg. i elastikspring, formler mangler!

29. oktober 2011 af Tinaa09 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa, kunne jeg få lidt hjælp til de her opgaver, altså mest af alt hvilke formler der skal bruges, da det er lidt svært at tyde. 
Håber i kan hjælpe! (:


Et legeme med massen 1,2 kg tabes fra 1,80 m højde lige ned på en vægt med fjederkonstanten 4 kN/m.

a) Hvor mange centimeter trykkes fjederen sammen? (0,106 m)
b) Hvor meget viser vægten? (43,16 kg)

____________


En masse på 2,50 kg bliver hængt op i en fjeder, og efter at systemet er faldet til hvile, kan man måle, at fjederen har udvidet sig med 20 cm.

1. Hvor stor er fjederkonstanten k?

2. Hvor stort var det maksimale udsving?

3. Hvor megen potentiel energi er der opbevaret i fjederen efter at systemet er faldet til ro?

4. Hvor megen potentiel energi har massen mistet?

5. Hvor meget varmeenergi er der blevet afsat i fjederen?

6. Beregn temperaturtilvæksten i fjederen, når Cfjeder = 60 J/K


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

Du skal benytte formlen for tyngdekraften 

Ftyngde = m·g , 

Hookes lov, som siger at

Ffjeder = k·x ,

samt formlen for energien i en fjeder, der siger at

Efjeder1/2·k·x2 ,

og til sidst formlen for den tilførte termiske energi, som er givet ved

E = m·c·ΔT .


Svar #2
30. oktober 2011 af Tinaa09 (Slettet)

Tusinde tak! En stor hjælp! (:


Skriv et svar til: Opg. i elastikspring, formler mangler!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.