Matematik

løsning af diff.ligning

30. oktober 2011 af jensnul (Slettet)

nogle der har et godt bud på hvordan man løser nedenstående differentialligning ?

v'=-(k/m)*v-1/2*p*Cd*(A/m)*v^2 

skal man bruge seperation eller ???

er gået i stå, kan ikke få en ligning på papiret. skal bar lig have første fif, så vil jeg gerne regne resten


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2011 af NejTilSvampe

hvis du sætter v uden for en parentes ligner det så ikke noget velkendt?


Svar #2
30. oktober 2011 af jensnul (Slettet)

kunne du f.eks lige skrive det op?

 


Svar #3
30. oktober 2011 af jensnul (Slettet)

kan ikke rigtig se hvad det er du mener 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

NejTilSvampe mente nok, at differentialligningen minder om den logistiske differentialligning.


Svar #5
30. oktober 2011 af jensnul (Slettet)

hmm, jeg kan bar ikke se hvordan jeg skal starte. ved godt jeg lyder meget dum nu, men kan bare ikke se hvordan jeg skal løse den. tak for fifftet med den logistiske differentialligning, men kan stadig ikke se hvordan jeg skulle komme igang


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Benyt, at den logistiske differentialligning har en færdig løsningsformel.


Svar #7
30. oktober 2011 af jensnul (Slettet)

(a / b) / (1+c*e^(-b*t)) er løsningsformlen for den logistiske diff.ligning. 

jeg kan jo ikke bar sætte værdierne ind i formlen?


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. oktober 2011 af NejTilSvampe

#7 - jo du kan.

Du aflæser direkte hvad a og b er. Men du kan selvfølgelig ikke finde nogen partikulær løsning når du ikke har angivet nogen betingelser.


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Differentialligningen

v' = a·v + b·v2 ,

hvor a og b er konstanter, er et specialtilfælde af Bernoulli's differentialligning, og den kan løses ved at foretage substitutionen u = 1/v , hvorved u' = -(1/v2)·v' . Herved fås

v'/v2 = a/v + b, eller

-u' = a·u + b = a·(u + b/a) , hvorved

u' = -a·(u + b/a) , og dermed

ln(u + b/a) = -at + k, eller

u = -(b/a) + k·e-at , og endelig

v(t) = 1/(k·e-at -(b/a))

 

 


Skriv et svar til: løsning af diff.ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.