Matematik

løsning af diff. ligning

31. oktober 2011 af hihihihihiii (Slettet) - Niveau: A-niveau

Godaften,

jeg er i min matematik aflevering stødt på følgende opgave, som jeg virkelig ikke kan gennemskue:

For ethvert tal k er en funktion f bestemt ved f(x)=ekx^2

Bestem tallet k, således at det for alle reelle tal x gælder, at

f''(x)+x*f'(x)+f(x)=0


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er ikke tale om at løse en differentiallining. Indsæt funktionen f(x) i den angivne differentialligning. Derved fremkommer en ligning, der skal gælde for alle x. Det giver en ligning til bestemmelse af k.


Svar #2
31. oktober 2011 af hihihihihiii (Slettet)

Jeg er så langt, at have differentieret det hhv. 1 og 2 gange, meeen i den ligning der kommer frem, står der jo bare en masse x'er og en masse k'er.

Så et udtryk for k har jeg, men ikke et tal.

Starten er jo simpel :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man når frem til et 2.-gradspolynomium, hvor k indgår i alle koefficienterne. Polynomiet skal være 0 for alle x, og det kan kun være tilfældet, hvis hver af koefficienterne er 0. Det giver nogle ligninger i k, som skal være opfyldt.


Svar #4
31. oktober 2011 af hihihihihiii (Slettet)

det forstår jeg ikke.

er nået hertil:

0=2k+4k2x2+2kx2+1

Hvad skal jeg så gøre med dette udtryk?


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt. Skriv polynomiet som

(4k2 + 2k)·x2 + (1 + 2k) = 0 for alle x

Polynomiet skal være 0 for alle x. Det betyder, at polynomiet må være nulpolynomiet, så der må gælde

4k2 + 2k = 0 og 2k + 1 = 0


Svar #6
31. oktober 2011 af hihihihihiii (Slettet)

men hvis der står, at x skal kunne antage alle reelle tal, hvorfor er det så 0?


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man når frem til et polynomium, der skal være 0 for alle x. Deraf slutter man, at polynomiet er nulpolynomiet.


Skriv et svar til: løsning af diff. ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.