Matematik

Find første koordinaten til røringspunktet for tangenten l

01. november 2011 af Storm97 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen.

Jeg har fået en opgave af min lærer som jeg skal løse.

Jeg er helt blank i det her, og mit umiddelbare svar var 0 på y-aksen og 5 på x-aksen, men efter jeg fik svaret, blev jeg så i tvivl.

Spørgsmålet er følgende:

Find første koordinaten til røringspunktet for tangenten l, når du ved at funktionen er f(x)= 1/3x^3-5/2x^2+4x+5/6 og at en anden tangent har formen 4x-20.
Info:
Funktionen er f(x)= 1/3x^3-5/2x^2+4x+5/6
Vi kender punktet P(5;f(5))
Vi har tangenten m som er y = 4x-20

- Og du skal finde første koordinaten til røringspunktet for en anden tangent kaldet L.


Svaret skulle være 1,25, men jeg skal finde ud af hvordan jeg kommer frem til svaret.

På forhånd tak! :-)

Frederik Storm


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven har samme problemstilling som opgaven i denne tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1095228 .


Svar #2
01. november 2011 af Storm97 (Slettet)

Jeg er stadig ikke sikker på hvordan jeg skal løse opgaven?


Svar #3
01. november 2011 af Storm97 (Slettet)

Og tak for det hurtige svar!

Det sætter jeg pris på.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Tangenten m er tangenten til grafen funktionen f(x) i punktet P(5;f(5)) = P(5;0) .

Ser vi på en generel tangent til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) har denne ligningen

y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0)

Vi søger enhver tangent til grafen for f(x), som indeholder punktet P (ikke nødvendigvis som røringspunkt). Der skal derfor gælde, at punktet P(5;0) ligger på tangenten, dvs. der skal gælde

0 = f'(x0) · (5 - x0) + f(x0)

Indsætter vi nu heri forskrifterne for f(x0) og f'(x0) får vi en ligning til bestemmelse af førstekoordinaten x0 for røringspunktet til enhver tangent til grafen for f(x), der indeholder det givne punkt P(5;0) .


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2011 af mathon

skulle der have stået

              Find førstekoordinaten til røringspunktet for tangenten l med samme hældningstal som
                         
                                 y = 4x-20           ?                                
                                          


Svar #6
01. november 2011 af Storm97 (Slettet)

#5

Det ved jeg ikke, det der er hvad jeg har fået af vide.


Svar #7
01. november 2011 af Storm97 (Slettet)

#4

Du må sku undskylde, for jeg er helt lost lige i det her.

Kan du evt. uddybe, eller forklare hvad det er jeg skal gøre for at løse denne opgave?

Undskyld ulejligheden.

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. november 2011 af mathon

Der skulle have stået
                       
         
"Find førstekoordinaten til røringspunktet for en anden tangent l
, som også går gennem (5,f(5))"


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Mathon -- det er den fortolkning, jeg har lagt til grund for forklaringen i #4.


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. november 2011 af mathon

hvoraf

                     y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)   og    xo≠5

                     0 = (xo2-5xo+4)·(5-xo) + (1/3)xo3-(5/2)xo2+4xo+(5/6)

                     0 = -(2/3)xo3 + (15/2)xo2 - 25xo + (125/6)       og    xo≠5

hvoraf
                          xo = 5/4 = 1,25


Skriv et svar til: Find første koordinaten til røringspunktet for tangenten l

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.